Laden...

Maatschappelijk werker veroordeeld voor ontucht met cliënt

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Maatschappelijk werker veroordeeld voor ontucht met cliënt
Zutphen, 29 oktober 2024

De rechtbank veroordeelt een 61-jarige man uit Laren voor het plegen van ontucht met een patiënte/cliënte. De man werkte als gespecialiseerd maatschappelijk werker bij een GGZ-instelling. De rechtbank legt de man een gevangenisstraf van 3 maanden op en daarbij de maximale taakstraf van 240 uur.

In zijn functie was de man regelmatig bij het slachtoffer thuis in Apeldoorn om haar hulp en zorg te verlenen. Tijdens een van de bezoeken werd de vrouw emotioneel. De man probeerde de vrouw te troosten. Dat mondde uit in het plegen van seksuele handelingen bij de vrouw. De man vroeg de vrouw ook seksuele handelingen bij hem te plegen. De man vertelde het incident een dag later aan zijn leidinggevende, wat leidde tot zijn ontslag.

Vertrouwen beschaamd

De man had op meerdere momenten de keuze om te stoppen. Hij ging toch door, ondanks dat hij wist dat het verkeerd was. Daardoor beschaamde hij het vertrouwen van de kwetsbare vrouw en maakte hij ernstige inbreuk op haar lichamelijke en geestelijke integriteit. Mede door het handelen van de man is de situatie van de vrouw verslechterd.

Strafbepaling

Volgens de rechtbank doet het opleggen van een taakstraf onvoldoende recht aan de ernst van de situatie. Maar de rechtbank volgt de officier van justitie niet in de strafeis, die een langere celstraf vorderde.  De rechtbank houdt onder andere rekening  met het blanco strafblad van de man. 
Alles afwegend vindt de rechtbank een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 3 maanden passend. De rechtbank legt daarbij de maximale taakstraf op. De rechtbank ziet geen aanleiding voor een voorwaardelijk strafdeel, nu het recidiverisico laag is en de man niet meer in de zorg werkt. De rechtbank legt geen contact- en locatieverbod op, omdat de man inmiddels is verhuisd naar een andere omgeving.



Uitspraken