Laden...

Man schuldig aan poging doodslag op organist kerk Zelhem

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Man schuldig aan poging doodslag op organist kerk Zelhem
Zutphen, 08 maart 2024

De rechtbank ontslaat een 36-jarige man uit ‘s-Heerenberg van alle rechtsvervolging voor een poging tot doodslag op een organist in een kerk in Zelhem. Daarbij hield hij het slachtoffer tegen zijn wil in vast in deze kerk. De rechtbank verklaart de man volledig ontoerekeningsvatbaar en legt een tbs-maatregel met voorwaarden op.

In augustus 2023 klom de man in de kerk in Zelhem via orgelpijpen naar een verhoging waar het slachtoffer het orgel aan het bespelen was. Vervolgens probeerde de man om het slachtoffer over de balustrade - die zich op een hoogte van ruim 3,5 meter bevond - te gooien. Hierna trapte de man het slachtoffer meerdere keren tegen het hoofd terwijl hij op de grond lag. Ook probeerde de man het oor van het slachtoffer eraf te trekken. Vervolgens hield de man de organist vast in de kerk. Pas toen het slachtoffer de man zo ver kreeg om hem naar het toilet te laten gaan, kon hij de politie bellen en kwam er een einde aan deze heftige en beangstigende situatie.

Realiteit met werkelijkheid kwijt

Deskundigen onderzochten de man. De psychiater concludeerde dat bij de man sprake is van een psychotische stoornis in het kader van schizofrenie en een stoornis in het gebruik van drugs. Deze stoornissen speelden ook tijden het geweldsincident in de kerk. De man zag het slachtoffer aan voor de duivel, meende zelf god/de verlosser te zijn en vond dat hij de duivel moest verslaan. De man was de realiteit met de werkelijkheid volledig kwijt.

Geen realiteitsbesef

Ook de psycholoog concludeerde dat bij de man sprake is van terugkerende psychosen in de vorm van schizofrenie, ADHD en van stoornissen in alcohol- en drugsgebruik. drugsgebruik. De man was psychotisch toen hij de balustrade van de kerk opklom en het slachtoffer sloeg en schopte. Zijn realiteitsbesef was door de psychose helemaal verdwenen. Beide deskundigen adviseren de feiten niet toe te rekenen aan de man.

De psycholoog en de psychiater adviseren om aan de man tbs met voorwaarden op te leggen. De reclassering adviseerde verschillende voorwaarden waar de man zich aan zou moeten houden. De man is gemotiveerd voor de behandeling en heeft zich bereid verklaard zich aan de voorwaarden te houden.

Volledig ontoerekeningsvatbaar

De rechtbank neemt de adviezen van de psychiater en psycholoog over. Volgens de rechtbank is het aannemelijk dat sprake is van volledige ontoerekeningsvatbaarheid. De man is om die reden niet strafbaar en wordt ontslagen van alle rechtsvervolging. De rechtbank legt aan de man een tbs-maatregel met voorwaarden op zoals de reclassering adviseerde. De man moet zich onder andere onder toezicht  stellen van de reclassering, zich laten opnemen in een zorginstelling en zich laten behandelen.

Impact

Het slachtoffer liep door deze gebeurtenissen lichamelijk letsel op in de vorm van een gebroken neus, een gebroken oogkas, een bloeduitstorting in het linkeroor. Ook waren er meerdere zwellingen en blauwe plekken over het gehele hoofd en de linkerzijde van zijn lichaam. Verder kan het haast niet anders dan dat een dergelijke situatie ook een langdurige psychische impact op iemand heeft, zo staat het ook in de medische verklaring. Dat er sprake is van een willekeurig slachtoffer, dat de man handelde vanuit een psychose en dat de man het vreselijk vindt wat hij de man heeft aangedaan, maakt de heftigheid van de feiten en de impact daarvan op het slachtoffer en zijn familie niet anders.

Schadevergoeding

Tot slot moet de man aan het slachtoffer een schadevergoeding betalen van ruim 1.500 euro.

Uitspraken