Laden...

Man schuldig aan veroorzaken fataal verkeersongeval in Haarlo

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Man schuldig aan veroorzaken fataal verkeersongeval in Haarlo
Zutphen, 13 november 2020

De rechtbank veroordeelt een 36-jarige man uit Raalte voor het veroorzaken van een verkeersongeval met dodelijke afloop. Hij krijgt een gevangenisstraf van 5 maanden. Daarnaast mag de man 2 jaar geen motorrijtuig besturen. 

Op 1 februari 2019 reed de man in de vroege ochtend in zijn bedrijfsauto in het buitengebied van Haarlo. Bij een kruispunt verleende hij geen voorrang, waardoor de man tegen de personenauto van het slachtoffer botste. Het slachtoffer liep daarbij ernstig letsel op waardoor hij overleed.

Hoge snelheid en niet opvolgen stoptekens

De man reed met een te hoge snelheid en ging niet langzamer rijden bij het naderen van de voorrangskruising. Vervolgens ging de man dit kruispunt - zonder de geldende stoptekens op te volgen en zonder zijn snelheid te matigen - op. Hij merkte daarbij kennelijk de auto met het slachtoffer niet op. Terwijl het zicht op de kruising en het naderende verkeer (ook ’s nachts) goed is. De rechtbank rekent dit de man extra aan, ook omdat hij toen werkte als beroepschauffeur.

Grove schuld

De rechtbank vindt dat de man zeer onvoorzichtig en onoplettend heeft gereden en dus grove schuld heeft aan het ongeval. Hij is ernstig tekort geschoten in de zorgvuldigheid die van hem als (beroeps)bestuurder mag worden verwacht. Juist van hem had verwacht mogen worden dat hij voorzichtiger en oplettender was geweest.

Leed veroorzaakt

Uit de indrukwekkende slachtofferverklaringen van de vrouw en dochter van het slachtoffer blijkt dat het fatale ongeluk veel leed heeft veroorzaakt. Het slachtoffer kwam - op weg naar zijn werk – door het rijgedrag van de man uit Raalte om het leven. Dat deze steeds verklaarde dat hij zich niets kan herinneren van het voorval en ook pas in een laat stadium wat van zich heeft laten horen, is voor hen extra frustrerend.

De rechtbank kan zich vinden in de eis van de officier van justitie en legt de man 5 maanden celstraf en een rijontzegging van 2 jaar op. Dit laatste betekent dat hij 2 jaar lang geen (bedrijfs)auto mag besturen.

Uitspraken