Laden...

Man uit Barneveld veroordeeld voor misbruiken stiefbroers

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Man uit Barneveld veroordeeld voor misbruiken stiefbroers
Arnhem, 28 september 2021

De rechtbank veroordeelde op 28 september 2021 een 30-jarige man uit Barneveld voor het seksueel misbruik van zijn beide stiefbroers. De feiten vonden deels plaats in de periode dat de man nog minderjarig was. De rechtbank legde voor deze feiten een jeugddetentie op van 8 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar. De feiten vonden voor een groot deel ook plaats toen de man meerderjarig was. De rechtbank legde voor deze feiten een gevangenisstraf op van 12 maanden onvoorwaardelijk en 12 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar. 

De man was bij aanvang van het misbruik 16 jaar oud. Bij de oudste stiefbroer, toen 12, was meerdere keren sprake van seksueel overschrijdende handelingen. Bij de jongste stiefbroer begon het misbruik rond zijn 10e en dit duurde ongeveer 6 jaar voort. Er was sprake van zeer ingrijpende seksuele handelingen die veelvuldig plaatsvonden. 

Impact groot

De man maakte meerdere keren en zeer langdurig een ernstige inbreuk op de lichamelijke integriteit van zijn stiefbroertjes. Hij stelde zijn eigen behoeftes boven die van zijn stiefbroertjes. Hij maakte misbruik van de jonge leeftijd en de kwetsbaarheid van zijn stiefbroertjes ten opzichte van hun oudere stiefbroer. De stiefbroers zijn hierdoor beschadigd in hun ontwikkeling. Zij hebben dagelijks last van wat er is gebeurd. De oudste stiefbroer geeft aan dat het misbruik een litteken op zijn lijf is wat hem toen onzeker maakte en geslotener tegenover anderen. Het was zwaar zo lang een geheim bij zich te dragen. Hij voelt zich daarnaast schuldig omdat hij jaren later hoorde dat de man uit Barneveld bij zijn broertje nog verder is gegaan dan bij hemzelf. Bij de jongste stiefbroer is de impact enorm en is traumabehandeling ingezet, waaronder een ongeveer 3 maanden durende klinische behandeling. 

Afschuiven verantwoordelijkheid

Door de wijze waarop de man zelf over de feiten denkt, schuift hij een groot deel van zijn eigen verantwoordelijkheid van zich af en miskent hij hoe ernstig en fout zijn handelen is geweest.  Ook lijkt hij maar beperkt in te zien hoe schadelijk zijn gedrag is geweest voor zijn stiefbroers. De rechtbank vindt dit erg zorgelijk. Dit is ook de reden geweest dat de rechtbank het noodzakelijk vindt dat de man behandeling volgt. In 2019 volgde de man al wel behandeling waarvan hij heeft geleerd. Zo kan hij beter met spanningen omgaan. Er bestaan bij deskundigen echter twijfels of de man bij oplopende spanningen en veranderingen in zijn leven, voldoende vaardigheden heeft om goed met die spanningen te kunnen omgaan. Het is daarom van belang dat de man hier nog sterker in leert worden. 

Verminderd toerekeningsvatbaar

De rechtbank woog in de strafmaat verder mee dat de man opgroeide in een moeilijke gezinssituatie. Zijn moeder overleed toen hij zeer jong was, waarop de man als jongste kind opgroeide in een gezin met 12 kinderen. Zijn vader was als opvoeder niet of nauwelijks beschikbaar en kon de kinderen niet ondersteunen in hun sociaal-emotionele ontwikkeling. De gezinscultuur was gesloten en er werd niet gesproken over emoties, spanningen of seksualiteit. Dit alles leidde er toe dat de man zich mondeling moeilijk kan uitdrukken over zijn emoties. Ook kan hij zich moeilijk inleven in een ander en heeft hij te weinig vaardigheden om bij spanningen en problemen een goede oplossing te kiezen. De feiten kunnen hem daarom minder worden toegerekend dan een ander. 

Jeugddetentie en celstraf

Voor de feiten die de man pleegde toen hij minderjarig was, legde de rechtbank hem een voorwaardelijke jeugddetentie op. Een onvoorwaardelijke jeugddetentie is volgens de rechtbank niet meer op zijn plaats. Dit mede gezien de toenmalige gezinsomstandigheden en het feit dat het jeugdstrafrecht een pedagogisch karakter kent.

Dat is anders voor de periode dat de man al meerderjarig was. In die periode werkte de man al enkele jaren en bevond hij zich in een volwassen wereld. De slachtoffers zaten nog volop in hun tienerjaren. Het forse verschil in leeftijd en in leefwereld, als ook de lange duur en de ernst van het misbruik, maken een onvoorwaardelijke gevangenisstraf passend. De rechtbank sloot hierbij aan bij de eis van de officier van justitie. 

Bijzondere voorwaarden

De man moet zich in zijn proeftijd houden aan bijzondere voorwaarden. Deze houden in dat hij zich laat behandelen – zo nodig bij een forensische polikliniek - en dat hij begeleiding krijgt van de reclassering. Ook mag hij geen contact opnemen met de slachtoffers. 

Schadevergoeding

Tot slot moet de man moet aan de beide slachtoffers een schadevergoeding betalen. Dit ziet deels op schade voor gemaakte kosten. Voor een groot deel ziet dit ook op immateriële schadevergoeding. Voor het bepalen van de hoogte van die schade is aangesloten bij de richtlijnen van het Schadefondsgeweldsmisdrijven. 

Uitspraken