Laden...

Mannen veroordeeld voor betrokkenheid bij oplichtingspraktijken

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Mannen veroordeeld voor betrokkenheid bij oplichtingspraktijken
Arnhem , 13 januari 2022

De rechtbank veroordeelt 5 mannen voor hun betrokkenheid bij het oplichten van KPN en PostNL tot (voorwaardelijke) cel- en taakstraffen. Een 33-jarige man die in Australië woont en een 30-jarige man uit Apeldoorn die het grootste aandeel in het geheel hadden, krijgen in de vorm van een voorwaardelijke gevangenisstraf van 9 maanden en een taakstraf van 240 uur de hoogste straffen opgelegd. De rechtbank spreekt verder een 56-jarige man uit Apeldoorn vrij wegens gebrek aan bewijs.

De oplichtingspraktijken vonden plaats tussen mei 2017 en maart 2018. Daarbij gingen de mannen zeer geraffineerd te werk. Via een gestolen laptop en persoonlijke inloggegevens van KPN-medewerkers plaatsten de 30-jarige man uit Apeldoorn – in nauwe samenwerking met de 33-jarige man – meerdere bestellingen die vervolgens werden afgeleverd bij de andere mannen, ook wel katvangers genoemd. De opbrengst hiervan werd door het duo verdeeld. Een andere verdachte, woonachtig te Soest, verkochten de bestellingen vervolgens weer door via Marktplaats. 

Oplichting en computervredebreuk

De 30-jarige man uit Apeldoorn maakte zich naast de oplichting schuldig aan het stelen van een laptop en het medeplegen van computervredebreuk. De 33-jarige man hielp hem daarbij. De rechtbank weegt mee dat de 30-jarige man een meewerkende houding had, terwijl de 33-jarige man geen openheid van zaken wilde geven. 

Oplichting en computervredebreuk

De 30-jarige man uit Apeldoorn maakte zich naast de oplichting schuldig aan het stelen van een laptop en het medeplegen van computervredebreuk. De 33-jarige man hielp hem daarbij. De rechtbank weegt mee dat de 30-jarige man een meewerkende houding had, terwijl de 33-jarige man geen openheid van zaken wilde geven. 

Medeplichtigheid

Een 65-jarige man uit Soest en een 38-jarige man uit Apeldoorn maakten zich schuldig aan medeplichtigheid aan het medeplegen van oplichting. Daarbij was de rol van de 65-jarige man groter, omdat de afgenomen goederen door hem werden doorverkocht via Marktplaats. De rechtbank veroordeelt hem tot een voorwaardelijke celstraf van 4 maanden en een werkstraf van 120 uur. DE 38-jarige man moet een taakstraf van 80 uur moet uitvoeren. 

Schuldheling

Een 45-jarige man uit Stroe maakte zich schuldig aan schuldheling. Daarnaast had hij een hoeveelheid synthetische drugs voorhanden. De rechtbank legt een werkstraf van 100 uur aan hem op. 

Snel geld verdienen

Volgens de rechtbank is handelwijze van de mannen zeer kwalijk. Zij wilden  snel, makkelijk en op illegale wijze geld verdienen. De straffen die de rechtbank oplegt vallen lager uit dan de eisen van officier van justitie. Dit komt mede omdat het lang heeft geduurd voordat de zaak op zitting is behandeld en er dus sprake is van een zogenaamde overschrijding van de redelijke termijn. 

Vrijspraak

De rechtbank spreekt een 56-jarige man uit Apeldoorn vrij van betrokkenheid bij de oplichtingspraktijken en opzetheling, omdat zijn betrokkenheid niet gebleken is. 

Vordering KPN niet-ontvankelijk

KPN diende als benadeelde partij een schadevergoeding in. Uit de ingediende vordering en de toelichting op zitting maakt de rechtbank op dat een deel van de geleden schade al door de verzekering vergoed is. Op welke wijze dit is gebeurd is niet duidelijk geworden. Het strafrecht leent zich niet voor een nader onderzoek naar de omvang van de schade en daarom verklaart de rechtbank de vordering van KPN niet-ontvankelijk. De benadeelde partij kan nog wel een procedure starten bij de burgerlijke rechter. 

Uitspraken