Laden...

Mannen veroordeeld voor poging doodslag in centrum Nijmegen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Mannen veroordeeld voor poging doodslag in centrum Nijmegen
Arnhem, 16 november 2023

De rechtbank veroordeelt een 19-jarige en 21-jarige man uit Nijmegen voor onder meer poging doodslag. De rechtbank legt de 21-jarige man een gevangenisstraf van 32 maanden, waarvan 12 maanden voorwaardelijk op. De 19-jarige jongen moet een celstraf van 535 dagen, waarvan 365 dagen voorwaardelijk uitzitten en de maximale taakstraf van 240 uur uitvoeren. Daarbij moeten de mannen een schadevergoeding betalen aan het slachtoffer.

In de vroege ochtend 10 september 2022 maakten de mannen deel uit van een groepje van 4 personen dat onder invloed van drugs door de binnenstad van Nijmegen liep. Zonder enige aanleiding had de groep een confrontatie met het slachtoffer, die op een verlaten terras zat. De groep liep vervolgens verder, maar de 2 mannen keerden terug naar het terras met fietsen boven hun hoofd. Toen het slachtoffer wilde weglopen gooide het duo de fietsen op hem, waardoor hij viel. 

Toen het slachtoffer op de grond lag, trapten en schopten zij hem meerdere malen met kracht tegen zijn hoofd, totdat hij roerloos bleef liggen. Nadat ze het slachtoffer hulpeloos achter lieten, keerden ze terug om zijn mobiel te stelen. De 19-jarige man stampte daarna nog 3 keer met veel kracht op het gezicht van het bewegingsloze slachtoffer.

Poging doodslag

Volgens de rechtbank zijn de mannen door zo te handelen schuldig aan poging doodslag. Hun zeer agressieve gedrag rekent de rechtbank zwaar aan. Het slachtoffer moest geopereerd worden aan een kaakbreuk en wist niet meer wat er gebeurd was. Daarbij speelde dit zinloze geweld af in de binnenstad van Nijmegen. Dit draagt  bij aan gevoelens van onveiligheid in de samenleving. 

Andere delicten

De 21-jarige man pleegde - in een periode van 2 jaar - nog 7 andere delicten. Hij maakte zich schuldig aan witwassen, het medeplegen van een poging afpersing, poging zware mishandeling door met een scooter op iemand in te rijden, het verlaten van de plaats ongeval, het bezitten van softdrugs, het vernielen van een hotelkamer en winkeldiefstal met geweld. 

De man veroorzaakt iedere keer veel overlast en schade bij zijn slachtoffers. Hij zet zijn eigen belangen steeds voorop en bekommerde zich niet om de slachtoffers. Daar komt bij dat de 21-jarige man in het verleden al meerdere keren is veroordeeld voor diefstallen en geweldsfeiten. Bovendien pleegde hij meerdere delicten in de proeftijd van eerdere veroordelingen. De rechtbank veroordeelt hem tot een gevangenisstraf van 32 maanden, waarvan 12 maanden voorwaardelijk.

Toepassing volwassenenstrafrecht

De rechtbank veroordeelt de 19-jarige man ook voor het beschikken over een gestolen scooter. Deskundigen adviseerden de rechtbank om het volwassenenstrafrecht toe te passen, omdat een eerdere behandeling in het jeugdkader niet succesvol was. Tijdens de schorsing van zijn voorlopige hechtenis maakte de man een zeer positieve ontwikkeling door. De rechtbank past bij het bepalen van de straf voor de poging doodslag het volwassenenstrafrecht toe. Zijn jonge leeftijd en zijn beperkte strafblad zijn voor de rechtbank wel redenen om te kijken naar straffen die in het jeugdstrafrecht worden opgelegd. 

De rechtbank ziet aanleiding om in deze specifieke, bijzondere situatie het preventieve karakter van het jeugdstrafrecht zwaarder te laten wegen dan de vergelding die in het volwassenenstrafrecht meer op de voorgrond staat. Daar komt bij dat de rechtbank de zeer positieve ontwikkeling die de man inmiddels heeft ingezet niet wil doorkruizen door een straf op te leggen waardoor hij terug zou moeten naar de gevangenis. 

De rechtbank veroordeelt de man tot een gevangenisstraf van 535 dagen, waarvan 365 dagen voorwaardelijk. Daarbij moet de man de maximale taakstraf van 240 uur uitvoeren. 

Behandeling en schadevergoeding

Omdat de rechtbank het belangrijk vindt dat de mannen behandeld worden voor hun problematiek, legt zij een aantal bijzondere voorwaarden op, waaronder (ambulante) behandeling. Daarbij geldt een proeftijd van 3 jaar. 

Tot slot moeten de mannen samen bijna 9 duizend euro schadevergoeding betalen aan het slachtoffer.  

Uitspraken