Laden...

Militair verantwoordelijk voor ernstige brandwonden slapende collega

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Militair verantwoordelijk voor ernstige brandwonden slapende collega
Arnhem, 02 juli 2018

De militaire kamer van de rechtbank Gelderland veroordeelt een 23-jarige militair uit Zwolle voor een poging tot zware mishandeling van een collega. Hij spoot meerdere keren met een bus deodorant in de richting van een slapende militair en stak het gas aan. Hierdoor ontstond een steekvlam. De man krijgt een werkstraf van 100 uur. Zijn 23-jarige collega uit Amersfoort die het voorval filmde, werd vrijgesproken van medeplegen.

De militair uit Zwolle was na een feest in december 2017 op de kazerne, en wilde een andere militair wakker maken door naar eigen zeggen een geintje uit te halen. Hij spoot meerdere keren met een bus deodorant in de richting van een slapende militair en stak het uitstromende gas met behulp van een aansteker aan. Hierdoor ontstond een steekvlam. Het slachtoffer liep hierdoor eerste- en tweedegraads brandwonden op. Het letsel had volgens de militaire kamer veel erger kunnen zijn.

Niet veilig in eigen kamer

De militaire kamer neemt het de Zwollenaar erg kwalijk dat hij dit deed terwijl het slachtoffer sliep in zijn eigen legeringskamer. Dit is een plek waar hij zich juist veilig zou moeten voelen. De militair verklaarde dat het niet zijn bedoeling was om het slachtoffer te verwonden, maar tijdens de zitting leek hij zijn gedrag wel af te zwakken.

Vrijspraak voor filmende militair

Een 23-jarige militair uit Amersfoort filmde het voorval. De militaire kamer spreekt deze man vrij van het medeplegen van de poging tot zware mishandeling. De reden hiervoor is dat hij niet genoeg bijdroeg aan het feit om tot een veroordeling te komen. Hoewel het gedrag van deze militair ook niet goed is, is de impact van zijn rol te klein om van medeplegen te spreken. Daarbij speelt ook mee dat de militairen van tevoren niet hadden afgesproken deze handeling uit te voeren.

Uitspraken