Laden...

Nijmegenaar krijgt 45 dagen cel voor bedreigen Mark Rutte via Twitter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Nijmegenaar krijgt 45 dagen cel voor bedreigen Mark Rutte via Twitter
Arnhem, 12 februari 2021

De rechtbank veroordeelt een 50-jarige man uit Nijmegen voor het bedreigen van minister-president Mark Rutte via een Twitterbericht. De rechtbank legt hem een gevangenisstraf van 45 dagen met aftrek op. Verder legt de rechtbank een contactverbod met Rutte op van 3 jaar.

De 50-jarige man plaatste op 23 april 2020 een bericht op Twitter met onder meer de tekst: 'Rutte is v voor maandag ochtend dood 100% en NIEMAND zal er voor worden veroordeeld want deze man plaagt genocide'. Daarnaast was op zijn Twitteraccount een profielfoto te zien waarop hij met een vuurwapen tegen zijn hoofd stond afgebeeld. Rutte voelde zich door de inhoud van de tweet ernstig bedreigd. De rechtbank neemt het de man zeer kwalijk dat hij de minister-president van Nederland heeft bedreigd in de uitoefening van zijn publieke functie.

Vrijspraak bedreigen koning

De man werd ook verweten dat hij zich schuldig zou hebben gemaakt aan het bedreigen van de koning via een Twitterbericht. De rechtbank spreekt de man hiervan vrij, omdat uit de tweet af te leiden is dat deze aan een ander persoon dan aan de koning is gericht. 

Strafbepaling

Bij het bepalen van de straf weegt de rechtbank mee dat ambtsdragers hun taken moeten kunnen uitvoeren zonder te hoeven vrezen voor hun persoonlijke veiligheid. De rechtbank houdt ook rekening met het feit dat de man eerder is veroordeeld voor bedreiging. Daarom oordeelt ze dat een gevangenisstraf een passende sanctie is. Uit een rapport van een psycholoog die de man heeft onderzocht, volgt dat de bedreiging de man in verminderde mate kan worden toegerekend. De rechtbank neemt deze conclusie van de psycholoog over en weegt dit in strafverminderende zin mee.

Uitspraken