Laden...

Tot 11 jaar cel voor cocaïnehandel door leden criminele groepering

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Tot 11 jaar cel voor cocaïnehandel door leden criminele groepering
Arnhem, 23 november 2020

De rechtbank veroordeelt de leden van een criminele groepering tot gevangenisstraffen van 2 tot 11 jaar. De 8 mannen hielden zich bezig met grootschalig import van partijen cocaïne en de voorbereidingen daarvan. Een 9e persoon wordt vrijgesproken.

In de periode van januari 2018 tot en met februari 2019 werkten de mannen in een crimineel samenwerkingsverband met als doel zoveel mogelijk cocaïne het land binnen te brengen. De cocaïne vervoerden ze in schepen vanuit Zuid-Amerika naar Nederland , tussen gewone goederen of verstopt in de wand van het schip.

Het waren zulke grote hoeveelheden per transport dat deze bestemd moeten zijn geweest voor verder verspreiding en grootschalige handel.

​Ontwrichting en corruptie

De rechtbank legde bij de bestraffing zwaar de nadruk op de ontwrichtende effecten van dit soort delicten op de samenleving. Drugshandel op deze schaal gaat in het algemeen bijna altijd gepaard met (extreem) geweld en met vermenging van onder- en bovenwereld. De rechtbank zag ook in deze zaak aanwijzingen voor corruptie in de haven bij de douane. Om die reden kregen de mannen lange gevangenisstraffen.

Vrijspraak 9e verdachte

De zaak leidde tot vrijspraak van een man die de cocaïne uit het schip zou halen. Bij zijn aanhouding op het schip had de douane de cocaïne al onderschept. Hij was dus niet actief bij deze handel betrokken.

Vrijspraak voor import via Luxemburg

De rechtbank kon de gegevens over de import met een vliegtuig via Luxemburg niet voldoende controleren. Hiervoor zijn de mannen vrijgesproken. 

Strafbepaling

De rechtbank vindt het terecht dat er voor de georganiseerde grootschalige handel in cocaïne lange, onvoorwaardelijke gevangenisstraffen worden opgelegd. Enerzijds dient dit als vergelding voor de ontwrichting waar verdachten (in)direct aan hebben bijgedragen. Aan de andere kant heeft het opleggen van zware straffen tot doel om anderen ervan te weerhouden zich met de georganiseerde drugscriminaliteit in te laten.

  • Een man van 51 jaar is daarom veroordeeld tot 11 jaar gevangenisstraf. Hij is veroordeeld voor meerdere transporten, de voorbereiding daarvan en wordt gezien als één van de leiders van de criminele organisatie. Hierbij heeft de rechtbank ook rekening gehouden met het feit dat hij eerder is veroordeeld voor soortgelijke delicten.
  • Een man van 46 jaar is veroordeeld tot 8,5 jaar gevangenisstraf. Hij is veroordeeld voor meerdere transporten, de voorbereiding daarvan en wordt gezien als één van de leiders van de criminele organisatie.
  • Een man van 50 jaar is veroordeeld tot 6,5 jaar gevangenisstraf. Hij is veroordeeld voor meerdere transporten, de voorbereiding daarvan en deelname aan de criminele organisatie.
  • Eén man van 51 jaar werd in deze zaak naast de drugsdelicten ook veroordeeld voor het bezit van een vuurwapen en 7,5 kg cocaïne. De bij hem aangetroffen 10 duizend euro contant geld is verbeurd verklaard door de rechtbank; hij krijgt dit dus niet terug. Hij werd voor alle delicten veroordeeld tot 6,5 jaar gevangenisstraf. De man is eerder veroordeeld voor moord en de wet wapens en munitie.
  • De bij een andere man van 53 jaar contant aangetroffen 57.590 euro is ook verbeurd verklaard. De rechtbank gaat er vanuit dat het hier om handelsgeld gaat, hij krijgt dit geld niet terug. De man werd voor (de voorbereiding van) 1 transport en deelname aan een criminele organisatie veroordeeld tot 5 jaar gevangenisstraf.
  • Een man van 38 jaar is voor deelname aan de criminele organisatie en de voorbereiding van 1 transport veroordeeld tot 5 jaar gevangenisstraf.
  • Een man van 66 jaar is voor deelname aan de criminele organisatie veroordeeld tot 2,5 jaar gevangenisstraf.
  • Een man van 54 jaar is voor deelname aan de criminele organisatie veroordeeld tot 2 jaar gevangenisstraf.

​Opnieuw voorlopige hechtenis.

De meeste verdachten waren in verband met de gevolgen van de coronacrisis tijdelijk vrijgelaten omdat toen niet duidelijk was wanneer ze voor de rechter zouden moeten komen. De rechtbank besloot nu ze weer vast te zetten. Ze mogen hun (eventueel) hoger beroep niet in vrijheid afwachten.

Uitspraken