Laden...

Tot 30 maanden cel voor uitgaansgeweld Arnhem

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Tot 30 maanden cel voor uitgaansgeweld Arnhem
Arnhem, 31 januari 2024

De rechtbank veroordeelt 6 mannen in de leeftijd van 20 tot 26 jaar tot cel- en taakstraffen voor betrokkenheid bij uitgaansgeweld. Een 24-jarige man uit Rheden spreekt de rechtbank vrij, omdat hij volgens de rechtbank het geweld juist probeerde te stoppen. 

Illustratieve afbeelding
In de nacht van 2 september 2023 vond op het fietspad ter hoogte van Musis & Stadstheater Arnhem een grote vechtpartij plaats. Een groep van 7 mannen was aan het duwen en trekken toen 2 mannen voorbij liepen. 1 van deze mannen probeerde de groep tot kalmte te manen, waarna een grote vechtpartij ontstond. 

De 2 mannen werden door de groep naar de grond gewerkt. De groep sloeg en schopte het tweetal heel vaak tegen hun lichaam en hun hoofd. Een camera van cameratoezicht legde de vechtpartij vast. De politie was daardoor snel ter plaatse. Op de camerabeelden is het geweld goed te zien. De rechtbank toonde deze camerabeelden op de zitting en besteedt hier in de vonnissen ook aandacht aan.

Poging tot doodslag

De officier van justitie verweet 3 van de mannen dat zij zich schuldig maakten aan poging doodslag door meerdere keren hard met hun voeten tegen het hoofd van een slachtoffer te schoppen. De rechtbank vindt dit bewezen en veroordeelt dit trio voor poging tot doodslag: 1 van de mannen voor een poging tot doodslag op beide slachtoffers en 2 van de mannen voor een poging tot doodslag, allebei op een ander slachtoffer. 

Zware mishandeling

Volgens de officier van justitie maakte een 24-jarige man uit Arnhem zich schuldig aan zware mishandeling door tegen het hoofd van een slachtoffer te trappen. De rechtbank spreekt hem daarvan vrij. Aan de ene kant vindt de rechtbank niet bewezen dat het slachtoffer zwaar gewond was geraakt. Aan de andere kant vindt de rechtbank de trap niet hard genoeg om van een poging tot zware mishandeling te spreken. De trap schampte het hoofd van het slachtoffer alleen. De rechtbank veroordeelt de man wel voor openlijke geweldpleging.

Openlijke geweldpleging

Volgens de officier van justitie waren alle 7 mannen schuldig aan openlijke geweldpleging door in groepsverband geweld toe te passen op de slachtoffers. De rechtbank vindt dit bij 6 van de mannen bewezen. Zij leverden allemaal een bijdrage aan het geweld. De rechtbank spreekt 1 man vrij, omdat hij volgens de rechtbank vooral probeerde iedereen uit elkaar te houden. 

Straffen per persoon

De rechtbank legt een 22-jarige man uit Heteren een gevangenisstraf van 30 maanden op, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. De man schopte en sloeg heel vaak tegen het hoofd van een van de slachtoffers en ging zelfs met 2 voeten op het hoofd van het slachtoffer staan. Na zijn detentie moet de man zich 3 jaar lang onder toezicht van de reclassering laten behandelen en begeleiden. Werkt hij hier niet aan mee, dan moet hij alsnog de 6 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf uitzitten.

De rechtbank legt een man van 20 jaar uit Arnhem en een man van 20 jaar uit Rheden een gevangenisstraf van 26 maanden op, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. 1 van de mannen sloeg en schopte tegen het hoofd van beide slachtoffers. Hij is volgens de rechtbank enigszins verminderd toerekeningsvatbaar. De andere man sloeg en schopte tegen het hoofd van een van de slachtoffers. Ook deze mannen moeten zich na hun detentie 3 jaar lang onder toezicht van de reclassering laten behandelen en begeleiden. 

De rechtbank legt een 24-jarige man uit Arnhem een gevangenisstraf van 160 dagen op, waarvan 138 dagen voorwaardelijk. Hij trapte een van de slachtoffers tegen zijn hoofd en tegen zijn heup en een ander slachtoffer tegen zijn bovenlichaam. De man hoeft niet terug de cel in, maar moet zich wel 3 jaar lang melden bij de reclassering.

De rechtbank legt een 26-jarige man uit Arnhem en een 24-jarige man uit Huissen een gevangenisstraf van 90 dagen op, waarvan een gedeelte (21 dagen voor de 26-jarige man en 41 dagen voor de 24-jarige man) voorwaardelijk. Daarbij moet de 26-jarige man een taakstraf van 150 uur verrichten en de 24-jarige man een taakstraf van 180 uur. De 26-jarige man gaf een knietje in de buik van 1 van de slachtoffers en duwde hem naar de grond. De 24-jarige man schopte 2 keer tegen de billen van een van de slachtoffers en trok aan zijn lichaam. De mannen hoeven niet terug de cel in, maar ook zij moeten zich wel 3 jaar lang melden bij de reclassering. De 26-jarige man moet zich ook laten behandelen. 

Controleren op alcoholgebruik en contactverbod

Alle mannen, met uitzondering van de 24-jarige man die een gevangenisstraf van 160 dagen krijgt, moeten 3 jaar lang meewerken aan controle van hun alcoholgebruik. Verder mogen alle mannen 3 jaar lang geen contact hebben met de slachtoffers.

Schadevergoeding

Beide slachtoffers vroegen schadevergoeding van de mannen. De mannen die geweld hebben gebruikt richting het betreffende slachtoffer moeten ook allemaal schadevergoeding betalen. Dit geldt voor alle 6 mannen ten opzichte van het ene slachtoffer en voor 3 van de mannen (ook) ten opzichte van het andere slachtoffer. Het gaat bij beide slachtoffers om een bedrag van rond de duizend euro aan materiële schade en 2.500 euro aan smartengeld.

Uitspraken