Laden...

Tot 8 jaar celstraf voor 'Achterhoekse drugsbende'

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Tot 8 jaar celstraf voor 'Achterhoekse drugsbende'
Arnhem, 04 juli 2024

De rechtbank veroordeelt 7 mannen in de leeftijd van 37 tot en met 59 jaar uit de omgeving van de Achterhoek (Gelderland) en Almere tot celstraffen voor hun betrokkenheid bij diverse drugslabs (in Nederland en België). Daarbij veroordeelt de rechtbank een 35-jarige man uit Doetinchem tot een deels voorwaardelijke celstraf, taakstraf en geldboete, omdat hij handelde in synthetische drugs en drugs voor een ander in bewaring nam. Ook had de man een op een vuurwapen gelijkend voorwerp in zijn slaapkamer liggen.

Illustratieve afbeelding

In het politieonderzoek naar de drugsorganisatie speelde cryptocommunicatie een belangrijke rol. Naar aanleiding van ontsleutelde communicatie deed de politie op 3 februari 2023 invallen in verschillende woningen, een bedrijfspand en productielocaties. Hierbij troffen ze grote hoeveelheden synthetische drugs, voorwerpen en grondstoffen voor de productie hiervan, (vuur)wapens en contant geld aan. Uiteindelijk moesten 8 personen zich voor de rechtbank verantwoorden.

In 1 van de zaken stond de rechtmatigheid van de verkrijging van de cryptocommunicatie en de betrouwbaarheid ervan ter discussie. De rechtbank oordeelt -in lijn met eerdere uitspraken- dat deze gegevens rechtmatig zijn verkregen en betrouwbaar zijn.

Productielocaties

A. Endepoelstraat Didam: productielocatie voor MDMA, amfetamine en de precursor PMK.
B. Bunderhorst Doetinchem: pillentikruimte waar MDMA werd verwerkt tot xtc-tabletten.
C. Transportweg Doetinchem: productielocatie voor de productie van MDMA en metamfetamine.
D. Varsseveldseweg Doetinchem: opslagloods voor de grondstoffen en chemicaliën.
E. Vlasman Dodewaard: opslagloods voor grondstoffen, chemicaliën en (bewerkte) ketels en werd gebruikt voor de productie van de precursor PMK.
F. Kortemark (België): productieplaats voor MDMA, amfetamine en de omzetting van precursoren.

Rollen en straffen per persoon

Volgens de rechtbank speelden de mannen allemaal een belangrijke rol in (de voorbereiding van) de productie en handel in synthetische drugs.


De rechtbank legt aan een 54-jarige man uit Westervoort en een 53-jarige man uit Doetinchem celstraffen van 8 jaar op. Zij waren samen jarenlang de leiders van de organisatie en hadden een coördinerende rol in de productie en handel in grote hoeveelheden synthetische drugs. Ze waren betrokken bij meerdere drugslocaties (A t/m E, respectievelijk A, B, D en F) en beschikten over (synthetische) drugs, vuurwapens en munitie. De 53-jarige man uit Doetinchem maakte, samen met een ander, ook een gewoonte van het witwassen van ruim 48 duizend euro. Deze straffen zijn lager dan  geëist, omdat de rechtbank de feiten in zijn geheel anders waardeert.


Een 42-jarige man uit Westendorp krijgt een celstraf van 6 jaar. Hij was maanden betrokken bij de productie en handel in synthetische drugs en kon worden gelinkt aan meerdere drugslocaties (A, C en F). Ook lag bijna 3 gram MDMA in zijn woning. Daarnaast was de man betrokken bij het witwassen van ruim 100 duizend euro en gaf hij een valse factuur aan de politie die als ontlastend bewijs moest dienen in het strafrechtelijk onderzoek naar hem. Dat hij deze factuur valselijk zou hebben opgemaakt, vindt de rechtbank niet bewezen. Hiervan volgt vrijspraak.


Een 59-jarige man uit Almere krijgt een celstraf van 5 jaar. Hij was maanden betrokken bij de productie en handel in forse hoeveelheden synthetische drugs en kon worden gelinkt aan meerdere drugslocaties (A, C en F). Daarnaast trof hij voorbereidingshandelingen gericht op de productie hiervan. Zijn rol bestond met name uit het leveren van grondstoffen en chemicaliën. Daar komt nog bij dat hij vuurwapens en munitie voorhanden had. Voor het witwassen volgt ontslag van alle rechtsvervolging, omdat niet blijkt dat hij de criminele opbrengst heeft verborgen of verhuld. Ten aanzien van het bezit van de kilo’s -vermoedelijk hennep/hash- die in zijn woning zijn gevonden volgt ook vrijspraak, omdat deze slechts indicatief is getest.


Een 37-jarige man uit Doetinchem moet 4 jaar de cel in. Hij was maanden betrokken bij de productie en handel in synthetische drugs. Hij verwerkte vanuit locatie B MDMA tot xtc-tabletten. Daarnaast had hij kilo’s aan synthetische drugs in bezit. Ook bezat hij verschillende vuurwapens met bijbehorende munitie. De straf is lager dan de eis, omdat de rechtbank vindt dat de man een ondergeschikte rol had ten opzichte van anderen en zij meer rekening houdt met zijn bekentenis.


Een 47-jarige man uit Doetinchem krijgt een celstraf van 4 jaar. Hij was maanden betrokken bij de productie en handel in forse hoeveelheden synthetische drugs en kon worden gelinkt aan 1 drugslocatie (A). Hierbij komt nog dat hij heroïne in bezit had. De straf is lager dan de eis, omdat de rechtbank de man vrijspreekt voor het bezit van andere soorten synthetische drugs.


Een 46-jarige man uit Dodewaard moet 4 jaar de cel in. Hij trof maandenlang voorbereidingen voor de productie van synthetische drugs. Het lab (C) waar hij verantwoordelijk voor was had een faciliterende rol in het geheel. Deze rol bestond uit mede uit de opslag van chemicaliën, (bewerkte) ketels en de productie van PMK (een precursor). Ook bezat hij kilo’s aan synthetische drugs. De straf is 6 maanden lager dan de eis, omdat vrijspraak volgt voor het produceren van drugs.


Een 35-jarige man uit Doetinchem hoeft niet meer terug de cel in. Hij legde een bekennende verklaring af en maakte positieve ontwikkelingen door tijdens zijn schorsing. Daarom krijgt de man een celstraf van 22 maanden, waarvan 18 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar. Vanwege de ernst van de feiten vindt de rechtbank daarbij nog een maximale taakstraf van 240 uur en een geldboete van 10 duizend euro passend. De man vervoerde maandenlang synthetische drugs, had (voor een ander) drugs in zijn woning liggen. Verder lag in zijn slaapkamer een op een vuurwapen gelijkend voorwerp en maakte hij, samen met een ander, een gewoonte van het witwassen van ruim 48 duizend euro.


De rechtbank heeft ook beslist op voorwerpen/vorderingen waar nog beslag op lag. Voor die beslissingen verwijst zij naar de vonnissen.

Ontnemingszaak

De officier van justitie wil verder dat een aantal van de mannen het door hen met de drugshandel verdiende geld terugbetalen aan de Staat. Deze zaak behandelt de rechtbank op een later moment.

Uitspraken