Laden...

Vrouw uit Huissen veroordeeld voor stelen geld in verzorgingshuizen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Vrouw uit Huissen veroordeeld voor stelen geld in verzorgingshuizen
Arnhem, 11 februari 2019

De rechtbank Gelderland veroordeelt een 43-jarige vrouw uit Huissen voor het stelen van geld van diverse ouderen die in verzorgingshuizen in Huissen en Nijmegen woonden. Zij krijgt een taakstraf van 200 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 4 maanden opgelegd.

Tussen 2015 en 2017 stal zij geld van diverse ouderen die zij verzorgde. Nadat de vrouw in een verzorgingshuis in Huissen was betrapt op diefstal, is zij ontslagen. Vervolgens ging zij in een verzorgingshuis in Nijmegen aan de slag. Daar stal zij opnieuw geld van enkele bewoners, het ging steeds om bedragen tussen de 10 en 50 euro. Volgens de vrouw kwam dit door haar privésituatie. Zij heeft een autistische zoon en kreeg moeilijk vat op hem. Dit leidde vaak tot explosieve situaties thuis, waarbij zij zich eenzaam voelde. Ze verklaarde dat zij - ondanks de aandrang die zij voelde om te stelen - met hart en ziel heeft gewerkt en de bewoners geen pijn heeft willen doen.

Vrouw toont probleembesef

De rechtbank neemt het de vrouw aan de ene kant zeer kwalijk dat zij op grote wijze misbruik heeft gemaakt van de afhankelijkheid van de mensen die zij verzorgde. Bij het opleggen van de straf houdt de rechtbank aan de andere kant rekening met de omstandigheid dat de vrouw probleembesef toont. Ook is zij op eigen initiatief gestopt met werken in de zorg. Omdat er vermoedens zijn dat de vrouw aan kleptomanie (steelzucht) leidt, vindt de rechtbank het belangrijk dat zij (psychologisch) wordt behandeld. De voorwaardelijke gevangenisstraf vormt hierbij een stok achter de deur voor de vrouw om daadwerkelijk een behandeling te ondergaan. Daarnaast staat de vrouw onder reclasseringstoezicht. Voor deze voorwaardelijke straf geldt een proeftijd van 3 jaar.

Geen beroepsverbod

De rechtbank legt de vrouw geen verbod op om haar beroep uit te oefenen. Dit had de Officier van Justitie wel geëist. Maar de wet biedt niet de mogelijkheid om zo’n verbod op te leggen als het om diefstal gaat.

Uitspraken