Laden...

Celstraffen voor het treffen van voorbereidingen voor import van cocaïne en deelname aan een criminele organisatie

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Limburg > Nieuws > Celstraffen voor het treffen van voorbereidingen voor import van cocaïne en deelname aan een criminele organisatie
Roermond, 01 juli 2025

De rechtbank Limburg heeft vandaag drie verdachten in de leeftijd van 34 tot 39 jaar veroordeeld voor onder meer hun betrokkenheid bij een criminele organisatie die zich bezighield met grootschalige hennephandel, het plegen van voorbereidingshandelingen voor de handel in harddrugs, wapenbezit en drugsbezit.

De rechtbank legt celstraffen op tot vier en een half jaar. Een vierde verdachte (46 jaar) werd vrijgesproken voor het plegen van voorbereidingshandelingen voor de handel in harddrugs en is enkel veroordeeld voor het bezit van drugs.

Drugshandel

In de zomer van 2020 kwam de zaak aan het rollen toen het Team Criminele Inlichtingen van de Eenheid Limburg informatie ontving over een vermoedelijk transport van verdovende middelen vanuit Colombia met als deklading bananen. De ontvanger van de lading was een bedrijf genaamd Freshly B.V.. Naar aanleiding van deze informatie werd een onderzoek ingesteld met de naam Otus en tijdens dit onderzoek kwamen EncroChat-berichten en SkyECC-berichten ter beschikking van de politie. Op grond van deze berichten en de overige resultaten in het onderzoek Otus werden vervolgens meerdere personen als verdachten aangemerkt.

EncroChat en SkyECC

In deze strafzaak speelt het gebruik van versleutelde berichten via EncroChat en SkyECC een grote rol in het bewijs. Een aantal verdachten maakte gebruik van deze berichtendiensten om versleutelde berichten naar elkaar te versturen. Nadat de servers van de bedrijven EncroChat en SkyECC in 2020 en 2021 werden gehackt kwam de inhoud van de berichten in handen van de politie. Uit het berichtenverkeer bleek onder meer dat de verdachten plannen hadden om cocaïne in te voeren door het te verstoppen in containers met bananen vanuit Colombia. Uit de berichten kwam daarnaast naar voren dat de verdachten ook geruime tijd betrokken waren bij een criminele organisatie die zich op grootschalig niveau bezighield met de (internationale) handel in softdrugs.

Tijdens de behandeling van de strafzaak stelde de verdediging het gebruik van EncroChat en SkyECC als bewijs ter discussie. De rechtbank heeft zich over de verweren gebogen en is tot de conclusie gekomen dat het gebruik van de berichten rechtmatig bewijs vormt.  


Strafmaat en ontneming

De straffen die de rechtbank heeft opgelegd variëren. Alle betrokkenen hebben een eigen rol vervuld in de strafbare feiten. Van twee van de vier verdachten, een 34-jarige man afkomstig uit Blitterswijck en een 35-jarige man afkomstig uit Grashoek, is komen vast te staan dat zij betrokken waren bij zowel het plegen van voorbereidingshandelingen voor de handel in harddrugs als de criminele organisatie in grootschalige hennephandel. Zij hadden een (deels) organiserende en uitvoerende rol. Eén van hen had ook een vuurwapen met munitie in huis liggen. Deze verdachten hebben gevangenisstraffen opgelegd gekregen van 54 en 43 maanden. De derde verdachte, een 39-jarige man uit Venlo, die niet betrokken was bij de voorbereidingshandelingen van de invoer van cocaïne, maar wel werkte als vaste koerier in de hennephandel is, (mede) gelet op zijn persoonlijke omstandigheden, veroordeeld tot een gevangenisstraf van 27 maanden waarvan 12 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 1 jaar. De rechtbank heeft bij het opleggen van de straffen rekening gehouden met de overschrijding van de redelijke termijn. De verdachten moeten ten slotte het geld dat zij hebben verdiend met de hennephandel terugbetalen aan justitie. De bedragen verschillen van 75.600 euro tot circa 160.000 euro per persoon. 

Vrijspraak

Een vierde verdachte, een 46-jarige man uit Venlo, is vrijgesproken van het plegen van voorbereidingshandelingen voor de handel in harddrugs. Op basis van het dossier kon niet worden vastgesteld dat deze verdachte heeft deelgenomen aan het berichtenverkeer via EncroChat en SkyECC. Hoewel er sprake is van belastende feiten en omstandigheden die de nodige vragen oproepen, kan niet worden vastgesteld dat de verdachte wist of had moeten weten dat sprake was van het specifiek invoeren van de tenlastegelegde cocaïne, dan wel dat hij de aanmerkelijke kans daarop welbewust heeft aanvaard. De verdachte werd wel veroordeeld voor het bezit van een geringe hoeveelheid hennep en MDMA en kreeg daarvoor een geldboete opgelegd. De zaak van een vijfde verdachte in het onderzoek Otus wordt op een later moment behandeld.

De gepseudonimiseerde vonnissen worden op een later moment toegevoegd aan dit bericht.

Uitspraken