Laden...

Vrijspraak en werkstraffen voor betrokkenheid bij vechtpartij Blerick

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Limburg > Nieuws > Vrijspraak en werkstraffen voor betrokkenheid bij vechtpartij Blerick
Roermond, 22 november 2023

De rechtbank heeft op 22 november 2023 uitspraak gedaan in het onderzoek ‘Blerick’ waarvoor zich 9 verdachten moesten verantwoorden. Het oordeel van de rechtbank varieert voor deze verdachten van vrijspraak tot oplegging van de maximale werkstraf van 240 uur.

Waar ging de zaak over?

Dit onderzoek had betrekking op de vechtpartij die aanleiding was voor de schietpartij op 1 november 2017 waarbij Ömer Köksal om het leven kwam, en de ongeregeldheden die daarna zijn ontstaan. In een particuliere zoektocht naar de daders van de schietpartij is een woning wederrechtelijk binnengedrongen en zijn de bewoners mishandeld. Ditzelfde geldt voor een automobilist waarvan gedacht werd dat hij iets te maken had met de schutters.

Overschrijding van de redelijke termijn

Het werk van de politie is op verschillende dagen aanzienlijk bemoeilijkt door opruiing van de menigte die zich op straat bevond. Er is daarbij met stenen, stokken en buizen naar de politie gegooid. Ook is een tv-ploeg van PowNed belaagd, is hun microfoon gestolen en zijn er klappen gevallen. De rechtszaak over deze incidenten begon pas zes jaar later, omdat het Openbaar Ministerie eerst de daders van de schietpartij liet berechten en daarna de coronamaatregelen voor vertraging zorgden. 

Omdat de verdachten al in 2017 of begin 2018 als verdachte zijn aangemerkt en verhoord, is er sprake van een ruime overschrijding van de redelijke termijn van 2 jaren waarin een berechting dient plaats te vinden. Bij een tijdige berechting zou de rechtbank in een aantal gevallen een maandenlange gevangenisstraf opgelegd hebben. Een dergelijke straf is nu niet meer passend, met name omdat de verdachten na deze feiten niet of nauwelijks meer met politie en justitie in aanraking zijn gekomen. 




Uitspraken