Laden...

8 jaar gevangenisstraf voor leider criminele (drugs)organisatie

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Midden-Nederland > Nieuws > 8 jaar gevangenisstraf voor leider criminele (drugs)organisatie
Utrecht, 12 september 2022

Een 35-jarige man uit Gorinchem die als leider van een criminele organisatie zich langere tijd bezig hield met de productie en handel van harddrugs is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 8 jaar. Ook heeft de man – samen met anderen – voorbereidingen getroffen voor de productie van amfetamine en was hij in het bezit van meerdere wapens, crimineel geld en harddrugs. De rechtbank Midden-Nederland veroordeelt een handlanger tot een gevangenisstraf van 14 maanden.

Onderzoek

Twee jaar geleden zagen politieagenten in Vianen een auto met zeer hoge snelheid voorbij razen. Achter het stuur zat de 35-jarige hoofdverdachte. Bij controle bleek dat er in die auto meer dan 100 (drugs) pillen lagen. Vanwege die vondst is allereerst de woning van de man doorzocht. Daarnaast is de politie ook gaan kijken bij een loods die de man huurde in Beesd (Gelderland), de voertuigen die daar stonden en een zeecontainer naast die loods. Daar is onder andere harddrugs gevonden en spullen die gebruikt kunnen worden voor de productie van amfetamine. In de maanden daarna zijn – als onderdeel van het onderzoek – ook nog een vrachtwagen en een garagebox doorzocht. Ook daar trof de politie spullen aan die te maken hebben met de productie van drugs. De 34-jarige medeverdachte uit Sint-Oedenrode huurde de garagebox en nam opdrachten aan van de hoofdverdachte.

EncroChat

De rechtbank is er van overtuigd dat beide mannen deelnamen aan een criminele organisatie die zich bezighield met de productie en handel in harddrugs. Die overtuiging is gebaseerd op de door de politie aangetroffen spullen, maar ook op onderschepte berichten. Zo blijkt uit zogenoemde EncroChat berichten dat de productie eind maart 2020 al volop in bedrijf was. Telefoons van EncroChat zijn in veel landen gebruikt om versleutelde berichten te versturen aan andere gebruikers van zo’n telefoon. Ze zijn vaak aangetroffen bij personen die verdacht worden van ernstige strafbare feiten. De server van het bedrijf EncroChat is in 2020 door de Franse politie gehackt, waarna de data is gedeeld met onder meer de Nederlandse politie.

Maatschappelijk ontwrichtend

Het is algemeen bekend dat de productie en handel van drugs zeer schadelijk is. Niet alleen voor de gezondheid van drugsgebruikers, maar ook wordt het (chemisch) afval vaak illegaal gedumpt. Bovendien bekostigen drugsgebruikers de drugs die zij kopen vaak door strafbare feiten te plegen. De rechtbank noemt het handelen van de twee verdachten maatschappelijk ontwrichtend. De leider van de organisatie, de man uit Gorinchem, is veroordeeld tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 8 jaar, zijn handlanger tot 14 maanden gevangenisstraf. Een derde man die ook verdacht werd lid te zijn van de organisatie is op 17 augustus van dit jaar overleden. De rechtbank verklaart het Openbaar Ministerie daarom in die zaak niet-ontvankelijk.

Uitspraken