Laden...

Minister moet beter uitleggen waarom hbo-student geen prestatiebeurs krijgt voor universitaire master

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Midden-Nederland > Nieuws > Minister moet beter uitleggen waarom hbo-student geen prestatiebeurs krijgt voor universitaire master
Utrecht, 03 december 2024

Studenten die een hbo-bachelor hebben afgerond en vervolgens starten met een master op universitair niveau worden ongelijk behandeld. De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft geen goede reden waarom zij geen prestatiebeurs krijgen, terwijl studenten dat wél krijgen voor een hbo-master. Hij moet dat beter uitleggen. Tot die conclusie komt de rechtbank Midden-Nederland. 

Prestatiebeurs

DUO (de Dienst Uitvoering Onderwijs) kende vorig jaar geen prestatiebeurs toe aan een studente die de hbo-bacheloropleiding Forensisch Onderzoek had afgerond en daarna de eenjarige universitaire master Forensica Criminologie en Rechtspleging ging volgen. In de Wet op de studiefinanciering 2000 staat namelijk dat hbo-studenten geen extra jaar prestatiebeurs krijgen voor een universitaire master. Ze krijgen die beurs wél als ze na de hbo-bacheloropleiding een master op hbo-niveau gaan volgen. De studente in deze zaak was het oneens met de afwijzing van haar prestatiebeurs en vroeg aan de bestuursrechter om naar de kwestie te kijken. 

Discriminatieverbod

De rechtbank heeft getoetst of deze wet in strijd is met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens en dan specifiek met het discriminatieverbod. Daarbij stelt de rechtbank allereerst vast dat er inderdaad sprake is van ongelijke behandeling van gelijke gevallen. Bij hbo-studenten die hun bachelor hebben afgerond wordt immers  onderscheid gemaakt op basis van het opleidingsniveau van de master. De minister heeft de rechtbank geen duidelijk antwoord kunnen geven op de vraag waarom de wet dit onderscheid maakt. De rechtbank heeft zelf in de parlementaire geschiedenis gezocht naar wat de minister en de Tweede Kamer aan het begin van deze eeuw voor ogen hadden bij de invoering van de bachelor-masterstructuur, toen het onderscheid tussen de prestatiebeurs voor hbo-master en universitaire master is ontstaan. Ook dat geeft geen duidelijk beeld. Beide masters worden inmiddels als kwalificatie voor de arbeidsmarkt beschouwd, maar de wetgever lijkt niet te hebben stilgestaan bij het onderscheid in het recht op een prestatiebeurs.

Wet veranderen

In de zaak van deze studente moet DUO nu alsnog een prestatiebeurs verstrekken voor haar masteropleiding, als zij aan alle eisen voldoet. Wanneer andere studenten ook een procedure starten, zal de rechtbank opnieuw vragen naar de reden van het onderscheid. Als de minister dat niet kan onderbouwen, zal de rechtbank naar verwachting tot dezelfde uitspraak komen als in deze zaak. Als de onderbouwing uitblijft, is het aan de wetgever om de wet te veranderen om ervoor te zorgen dat hbo-studenten die een master gaan volgen gelijk worden behandeld.

Uitspraken