Laden...

Op de rol: 'Ik heb haar tegen de muur geduwd omdat ze flipte'

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Midden-Nederland > Nieuws > Op de rol: 'Ik heb haar tegen de muur geduwd omdat ze flipte'
Utrecht, 25 januari 2016

Buren bellen op dinsdagavond 6 oktober met 112. Al een kwartier lang roept een huilende vrouw om hulp. Als 2 agenten poolshoogte komen nemen in de Utrechtse straat, is het licht uit en de deur potdicht. De agenten breken de deur open en treffen de vrouw liggend op de grond in de woonkamer aan.

Zwart-wit foto van vuist met op achtergrond een vrouw op bankje
Foto niet zaakgerelateerd

Ze wil eerst niet vertellen wat er is gebeurd, maar uiteindelijk komt het hoge woord eruit: haar vriend Miguel heeft haar toegetakeld. Ze was boos op hem geworden omdat hij zijn oog op een andere dame zou hebben laten vallen, waarna Miguel in woede was ontstoken en haar tegen de muur had gesmeten en had geslagen. De agenten zien akelige plekken op haar gezicht, maar ze wil geen aangifte doen. ‘Ik ben bang dat hij mij doodmaakt.’

Boeien

Terug op straat zien de agenten Miguel op huis aankomen, maar een aanhouding uit het boekje wordt het niet. 4 agenten zijn nodig om hem in de boeien te slaan. Hij verzet zich niet alleen, hij slaat ook dreigende taal uit. ‘Kom maar op, dan maak ik jullie af.’ Kom maar op, dat kan hij hebben geroepen, dat laatste niet, zegt Miguel (19) in het Utrechtse gerechtsgebouw tegen politierechter Eelkema. ‘Dat zijn mijn woorden niet.’ Hij geeft wel toe zich te hebben verzet tegen de aanhouding. ‘Ik was opgefokt. Ik was er klaar mee om opgepakt te worden voor iets dat ik niet heb gedaan.’ Miguel verliet op zijn 17de het ouderlijk huis en heeft geen contact meer met zijn familie. Hij bivakkeert bij vrienden. ‘U moet al heel lang voor uzelf zorgen, een beetje te lang’, constateert de politierechter.

Jointjes

Zijn (inmiddels ex-)vriendin mag geen aangifte hebben gedaan, de politie ontwaart zoveel sporen van huiselijk geweld dat de officier van justitie later overgaat tot ambtshalve vervolging. Onterecht, aldus Miguel, want niet hij is de kwade pier, maar zijn ex-vriendin. ‘Ik heb haar tegen de muur geduwd omdat ze flipte.’ ‘Hebt u haar geslagen?’ vraagt politierechter Eelkema. ‘Niet echt. Ik heb haar een tik gegeven.’ ‘Denkt u dat u haar pijn hebt gedaan?’ vervolgt de politierechter. ‘Ik denk het wel, maar ik moest mij verdedigen.’ ‘Zij zegt dat u boos werd en haar verweet zelf de vorige dag vreemd te zijn gegaan.’ Miguel: ‘Ik heb haar niets verweten; ze zegt vaak maar wat.’ Maar waarom is zijn ex-vriendin dan zo bang’, vraagt officier van justitie Leuven. ‘Dat zegt ze omdat ze borderline is. Als het moeilijk wordt en ze blowt, dan flipt ze. Dan schreeuwt ze dat mensen haar dood willen hebben.’

Keel

Officier van justitie Leuven wil best geloven ‘dat de agressie niet alleen van de verdachte kwam’, maar hij acht wel degelijk bewezen dat Miguels zijn ex heeft mishandeld door haar tegen de muur te gooien, bij de keel te grijpen en haar arm te draaien. Miguel zegt de agenten niet te hebben bedreigd, maar het proces-verbaal spreekt boekdelen. ‘De verbalisanten beschrijven los van elkaar het verzet en de bedreiging. Dan ga ik er vanuit dat dat gebeurd is.’ Hij rekent Miguel vooral de mishandeling aan. ‘Het slachtoffer heeft geen aangifte gedaan. Is dat omdat ze bang is of omdat ze niet wil dat haar aandeel aan het licht komt? In die zin geef ik de verdachte het voordeel van de twijfel, ook omdat ik in de documentatie geen recente geweldsdelicten heb gevonden. Maar mijnheer is wel te ver gegaan.’ Hij eist 70 uur werkstraf, waarvan 30 uur voorwaardelijk.

Nalatig

Miguels ex heeft een kwalijke rol gespeeld, meent zijn raadsvrouw Jansse. ‘De politie is nalatig geweest door niet door te rechercheren op de psychiatrische problemen van mevrouw. Had ze dat wel gedaan, dan zou het verhaal van mijn cliënt beter over het voetlicht zijn gekomen. Haar kinderen wonen bij haar moeder. Ze heeft via het Leger des Heils bezoekrecht. Mevrouw grijpt kennelijk liever naar weed dan naar haar medicijnen. Mijn cliënt heeft tegen de muur geduwd om haar in bedwang te houden. Ze wilde bijten. Dan doen vrouwen als ze aanvallen.’ Miguel heeft zich inderdaad verzet tegen zijn aanhouding. ‘Dat mag niet’, aldus raadsvrouw Jansse. ‘Het was een menselijke emotie. Hij was opgefokt door de situatie.’ Een voorwaardelijke werkstraf is op zijn plaats, meent de raadsvrouw.

Grens

Net als de officier van justitie wil politierechter Eelkema aannemen dat er van alles speelde in hun relatie, ‘maar ik vind wel dat u een grens bent overgegaan. U hebt haar in ieder geval geslagen en zo hard bij haar gezicht vastgepakt dat de politie plekken zag. U hebt haar pijn gedaan. Dat vind ik mishandeling.’ Miguel heeft zich verzet tegen zijn aanhouding en de agenten bedreigd. ‘Ik ga er vanuit dat zij dat niet voor niets opschrijven.’ De politierechter houdt rekening met Miguels problematische achtergrond, ‘maar er moet wel een straf volgen.’ Ze deelt een werkstraf uit van 60 uur, waarvan 30 voorwaardelijk.

Uitspraken