Laden...

Rechtbank zet jeugd-tbs van man die Savannah doodde om naar tbs met dwangverpleging

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Midden-Nederland > Nieuws > Rechtbank zet jeugd-tbs van man die Savannah doodde om naar tbs met dwangverpleging
Utrecht, 27 mei 2025

De rechtbank Midden-Nederland zet de PIJ-maatregel, ook wel jeugd-tbs genoemd, voor de man die in 2017 de 14-jarige Savannah uit Bunschoten doodde om naar tbs met dwangverpleging. De maximale duur van de onvoorwaardelijke PIJ-maatregel (6 jaar) is verstreken, maar de kans is groot dat hij opnieuw in de fout gaat als hij niet verder wordt behandeld.

PIJ-maatregel

De inmiddels 24-jarige man doodde in 2017 Savannah. Op dat moment was hij minderjarig. De rechtbank veroordeelde hem destijds tot de maximale jeugddetentie van 2 jaar en legde de PIJ-maatregel (Plaatsing in een Inrichting voor Jeugdigen) op. In november vorig jaar verlengde de rechtbank de PIJ-maatregel met 6 maanden. Daarmee is de maximale termijn van een onvoorwaardelijke PIJ-maatregel bereikt. De officier van justitie vorderde twee weken geleden om de PIJ-maatregel om te zetten naar tbs met dwangverpleging, voor de duur van één jaar.

Omzetting naar tbs met dwangverpleging

Deskundigen zien dat de man tijdens de PIJ-maatregel stappen in de goede richting heeft gezet, maar de doorgemaakte ontwikkeling in de afgelopen zes jaar is volgens hen nog onvoldoende om de maatregel op een verantwoorde manier te beëindigen. Zo wordt geconcludeerd dat het risico op een geweldsdelict in de relationele sfeer op de lange termijn hoog is als de PIJ-maatregel nu eindigt en die behandeling geen vervolg zou krijgen. Er zijn verschillende risicoscenario’s die zich al op korte termijn kunnen voordoen als de behandeling stopt. De man heeft nog een langdurige (forensische) behandeling nodig en omzetting in de tbs-maatregel is noodzakelijk om de veiligheid van de maatschappij te waarborgen. Hoe lang de man nog behandeld moet worden, is niet duidelijk. De rechtbank neemt de adviezen van de deskundigen over en oordeelt dat de PIJ-maatregel moet worden omgezet naar tbs met dwangverpleging.

De rechtbank vindt het belangrijk om de voortgang van het behandeltraject te blijven volgen. De man heeft in zijn behandeling tot nu toe wel degelijk stappen in de goede richting gezet. Het is de bedoeling dat daarbij aandacht blijft voor zijn resocialisatietraject. Daarom bepaalt de rechtbank de duur van de tbs-maatregel op een termijn van één jaar. Over een jaar kan het Openbaar Ministerie de rechtbank vorderen de maatregel te verlengen.

Uitspraken