Laden...

Geen straf voor mishandeling na verkeersruzie

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Noord-Nederland > Nieuws > Geen straf voor mishandeling na verkeersruzie
Groningen, 11 juli 2019

De rechtbank heeft een man die op 11 september 2016 betrokken was bij een verkeersruzie in Groningen ontslagen van rechtsvervolging. De auto van verdachte was door die van het latere slachtoffer aangereden. Na de aanrijding ontstond een gevecht, waarbij de verdachte het slachtoffer heeft opgetild en op de grond gegooid. Daarna heeft de verdachte het slachtoffer nog een aantal keren op het hoofd geslagen en met zijn blote voet geschopt. Het slachtoffer is bewusteloos naar het ziekenhuis gebracht. Daar bleek dat hij ernstig hersenletsel had opgelopen, waarvan hij vermoedelijk nooit meer zal herstellen.

Geen poging doodslag of zware mishandeling

De rechtbank kon niet vaststellen dat de verdachte zo heftig geweld had gebruikt dat hij opzet moet hebben gehad om fataal of zwaar letsel toe te brengen. Om die reden heeft de rechtbank hem vrijgesproken van het plegen van een poging tot doodslag en van zware mishandeling. Daarbij speelde een belangrijke rol dat het slachtoffer een jaar voor de ruzie een ernstig ongeluk had gehad waarbij hij ook al zeer zwaar hoofd- en nekletsel had opgelopen. In hoeverre de gevolgen van dat ongeluk hebben doorgewerkt in het letsel dat hij bij deze ruzie heeft opgelopen, valt niet te zeggen. De rechtbank acht de verdachte wel schuldig aan mishandeling met zwaar letsel tot gevolg.

Meer geweld dan nodig voor zelfverdediging, maar toch niet strafbaar

Op grond van getuigenverklaringen vindt de rechtbank aannemelijk dat het slachtoffer als eerste is gaan slaan. De verdachte mocht zich hiertegen verdedigen. Daarbij is hij naar het oordeel van de rechtbank wel verder gegaan dan nodig was. Toen het slachtoffer eenmaal op de grond lag, had verdachte kunnen en moeten stoppen. De verdachte is hiervoor echter niet strafbaar. Het geweld dat hij daarna nog heeft gepleegd valt te verklaren uit een heftige schrikreactie, veroorzaakt door de plotselinge aanval door het slachtoffer, en de vrees dat hem of zijn dochtertje, die klem zat achter het portier van de auto, iets aangedaan zou worden.

Uitspraken