Laden...

Onderzoek naar tevredenheid en vertrouwen rechtzoekenden procedure mijnbouwschadezaken afgerond

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Noord-Nederland > Nieuws > Onderzoek naar tevredenheid en vertrouwen rechtzoekenden procedure mijnbouwschadezaken afgerond
Groningen, 22 oktober 2024

Onderzoeksbureau Pro Facto heeft, in samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen en in opdracht van de rechtbank Noord-Nederland, een onafhankelijk onderzoek uitgevoerd naar de mate van tevredenheid en het vertrouwen van rechtzoekenden in de procedure rondom mijnbouwschadezaken bij de rechtbank. Inmiddels is het onderzoek afgerond en het onderzoekrapport opgeleverd.

De uitkomsten

Het onderzoek laat zien dat rechtzoekenden tevreden zijn over hoe de rechter tijdens de zitting luisterde en deskundig en onpartijdig was. De in het onderzoek geobserveerde zaken scoren goed op de verschillende aspecten van procedurele rechtvaardigheid en rechters zetten zich actief in om dit te bereiken.

Het vertrouwen van rechtzoekenden in een eerlijke procedure blijkt vooral af te hangen van de mate waarin rechtzoekenden zich kunnen vinden in de uitspraak van de rechter. Een groot deel van de Groningers die een schadeclaim heeft voorgelegd aan de rechtbank is niet tevreden over de uitkomst van de beoordeling van de rechtbank. In het onderzoek is geen onderscheid gemaakt tussen waardedalingszaken, fysieke schade en immateriële schadevergoeding.

Tegelijkertijd blijkt uit het onderzoek ook dat de rechtbank het vertrouwen van rechtzoekenden in de afhandeling van mijnbouwschade niet of nauwelijks kan beïnvloeden. Wel kan de rechtbank invloed uitoefenen op de waardering voor de procedure als geheel, die onder meer wordt bepaald door de snelheid waarmee een uitspraak wordt gedaan.

Onderstaande animatie geeft een beknopte samenvatting van de uitkomsten.

Snel op regie

De rechtbank Noord-Nederland hecht waarde aan de verkregen inzichten en aanbevelingen. De belangrijkste aanbeveling richt zich op het bevorderen van de snelheid van de procedure in mijnbouwschadezaken. Deze aanbeveling ligt in lijn met de weg die de rechtbank Noord-Nederland medio 2024 is ingeslagen, door regiezittingen in te plannen voor mijnbouwschadezaken (zittingen ter voorbereiding van de inhoudelijke behandeling van een rechtszaak). Op basis van de kennis en de positieve ervaringen die zijn opgedaan met deze regiezittingen en op basis van het advies uit het onderzoek, gaat de rechtbank onderzoeken op welke wijze regiezittingen in mijnbouwschadezaken een structureel onderdeel kunnen gaan vormen van de procedure, voor zaken waarin dit mogelijk is, met oog voor het rechterstekort waarmee de rechtbank te kampen heeft.

Door in een vroeg stadium contact te leggen met partijen en regiezittingen in te plannen, kunnen vroegtijdig afspraken gemaakt worden over bijvoorbeeld termijnen waarbinnen deskundigenrapportages, verweerschriften en reacties binnen moeten zijn. Tijdens regiezittingen wordt getracht een zo duidelijk mogelijk tijdspad te creëren. Hiermee zijn regiezittingen helpend voor zowel de snelheid van de procedure alsook helpend waar het gaat om voorspelbaarheid en verwachtingen van rechtzoekenden. Ook zullen rechtzoekenden voorafgaand aan en tijdens regiezittingen worden gewezen op de mogelijkheid om, in geval van mijnbouwschadezaken waarin het gaat om fysieke schade, de schade door de rechter op locatie te laten bekijken.      

Positieve verwachtingen

De afgelopen drie jaren heeft de rechtbank Noord-Nederland veel kennis en ervaring opgedaan met het behandelen van mijnbouwschadezaken. Structureel inzetten op regiezittingen en het met voorrang blijven behandelen van mijnbouwschadezaken (met oog voor het rechterstekort en het werken daaraan) zal naar verwachting een positieve invloed hebben op het vertrouwen en de tevredenheid van rechtzoekenden ten aanzien van de procedure rondom de behandeling van mijnbouwschadezaken.

Klik hier voor het complete onderzoeksrapport (pdf, 1,3 MB)

Uitspraken