Laden...

Op de rol: ‘Als je inzoomt op een hoopje poep, dan lijkt het heel wat’

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Noord-Nederland > Nieuws > Op de rol: ‘Als je inzoomt op een hoopje poep, dan lijkt het heel wat’
Leeuwarden, 30 maart 2023

Boog de Friese economische politierechter Marc Brinksma zich in de vorige aflevering van Op de rol over de dieronterende toestand van 2 koeien in Opsterland, in deze aflevering houdt hij een kinderboerderij in een piepklein Fries dorp tegen het licht. 

Daar is volgens officier van justitie Petra van Vliet alle reden toe. Het is namelijk een janboel op het 'kleindierenpark', dat trouwens al een paar jaar gesloten is. 'Het is een beetje een rommeltje bij mij. Ik ben al 2 jaar zwaar overspannen. Ik krijg klap op klap', verklaart Henk* (53) de deplorabele toestand van zijn 'bisteboel', zoals hij zijn park noemt.

Bende

Henk is geen onbekende voor politierechter Brinksma en officier van justitie Van Vliet. In het najaar van 2021 hadden ze Henk ook al over de vloer in het Leeuwardense gerechtsgebouw. En toen was het in de woorden van de officier van justitie ook al een ‘vieze bende’ op de boerderij. Waarmee de politierechter het roerend eens was. Henk kreeg uiteindelijk een voorwaardelijke boete van 1.500 euro, een beperkt houdverbod van dieren én een voorwaardelijke gevangenisstraf van 2 maanden. 

Nestjes

Ruim 4 maanden na zijn veroordeling eind 2021 gaan inspecteurs van de Dierenbescherming (LID) en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) weer bij Henk langs. Henks volwassen honden en pups zijn verwaarloosd, vervuild en hebben diarree. 10 dagen later komen ze terug en dan is de maat vol. Poes Bregje blijkt in 2 jaar tijd 3 nestjes te hebben gehad ­(waar de poes aan was begonnen toen ze 6 maanden oud was). De inspecteurs nemen Henks honden, katten en papegaai mee. Henk is ten einde raad. Eerder had hij de inspecteurs al toegeroepen dat hij voor de trein zou springen als de dieren bij hem zouden worden weggehaald. 'Ik was dat ook van plan, maar ik heb mijn moeder beloofd dat niet te doen. Ik heb geen kinderen; de honden zijn mijn kinderen', zegt Henk geëmotioneerd tegen de Friese politierechter.

Pups

'Ik lees dat het vooral slecht ging met de honden', merkt politierechter Brinksma op. 'Daar is niets van waar, het ging perfect met ze', reageert Henk. 'Ze hadden alle ruimte. Ik ben met de pups naar dierenarts geweest, ik heb medicijnen en krachtvoer meegenomen. De mensen die mij helpen wasten ze. De pups groeiden als kalveren. De oudere honden werden 3, 4 keer op een dag uitgelaten.' De inspecteurs hebben daar een andere kijk op, houdt de politierechter rechter Henk voor. 'Het ziet er op de foto's niet uit zoals het eruit zou moeten zien', zegt de rechter tactvol. 'Ik kan u ook andere foto's laten zien. Met 8 pups en een paar oudere honden ligt er altijd wel een beetje poep', reageert Henk.

Stro

Politierechter Brinksma weet het goed gemaakt, hij leest gewoon voor wat  een medewerker van de Dierenbescherming op 4 april 2022 op de boerderij ziet, ruikt en voelt. “Er zat urine en ontlasting aan de vacht van de pups. Ze waren mager, hun ribben, ruggengraat en heupbeenderen staken sterk uit. Op het stro lag veel ontlasting. 1 etensbak stond deels in de diarree. Er hing een penetrante lucht. Het stro was verzadigd van de ontlasting en urine. Mijn werklaarzen maakten een soppend geluid." De rechter: 'En dan hoor ik u zeggen dat er niks aan de hand was.' Henk: 'De helft is niet waar. Het verhaal is aangedikt.' De rechter: 'En waarom zou de Dierenbescherming dat doen?' Henk: 'Omdat ik ze goed de waarheid heb gezegd. Ze nemen wraak.' De rechter: 'Maar als ik naar de foto's kijk, dan zie ik wat die inspecteur beschrijft.' Henk: 'Ja, als je inzoomt op een hoopje poep, dan lijkt het heel wat.'

Trillen

Als de inspecteurs na een waarschuwing 10 dagen later terugkomen en concluderen dat de boerderij nog steeds een augiasstal is, nemen ze dus Henks honden en kittens mee. Volgens de bezoekend dierenarts ontbreekt het Henk aan de kennis en vaardigheden om goed voor zijn levende have te zorgen. Al eerder vertrokken de zebra, de Afrikaanse stekelvarkens, de lama, de pony's en de ezel uit de 'bisteboel'. Henk: 'Ik heb nog 3 paarden, een varken, een oude koe, 6 kippen, 3 eenden, 3 ganzen en 3 schildpadden. Ik zit hier te trillen. Mijn vader is in februari overleden.' 'Ik krijg de indruk dat het al veel langer niet goed met u gaat', merkt de Friese politierechter op. 'Zou het dan niet beter zijn om geen of in ieder geval heel weinig dieren te houden?' Henk: 'Die honden mankeerden niets. Ze wisten van tevoren dat ze de honden mee zouden nemen. En ik doe zo mijn best en ik probeer het allemaal zo goed mogelijk te doen.' De rechter: 'Zou het kunnen dat het u ondanks uw beste pogingen toch niet lukt?' Henk: 'Het lukt wel. Ze maken het veel zwaarder dan het is. Het zijn geen huishonden, het zijn boerderijhonden.'

Zorgen

Henk heeft misschien wel zijn best gedaan om zijn beestenboel goed te verzorgen, ‘maar het lukt hem gewoon niet’, concludeert officier van justitie Van Vliet. ‘Ik maak mij ernstige zorgen. De NVWA constateert elke keer dat de dieren niet goed worden verzorgd.’ Ze presenteert een waslijst aan eisen. Van de eind 2021 opgelegde voorwaardelijke boete zou Henk nu 200 euro moeten betalen. De celstraf van 2 maanden die boven zijn hoofd hing zou deels vervangen moeten worden door een werkstraf van 28 uur. Dat Bregje zoveel kittens heeft moeten baren, dient Henk op een boete van 250 euro te komen. Voor de verwaarlozing van zijn dieren in april 2022 verdient Henk een voorwaardelijke gevangenisstraf van 4 maanden. Hij zou ook geen dieren mogen fokken en hij dient zijn levende have te beperken tot 2 kleine huisdieren, 4 grote buitendieren en 6 kleine buitendieren. 

Controles

'Dan moet ik het oude varken wegdoen, en 1 schildpad', telt Henk even snel. Er moet inderdaad wat gebeuren op de boerderij, want ook politierechter Brinksma vindt dat hij zijn dieren de nodige verzorging heeft onthouden. Hij mag daarom nog maar 4 kleine huisdieren (waarvan maximaal 1 hond), 5 grote buitendieren en 6 kleine buitendieren houden. Fokken is er helemaal niet meer bij. En Henk moet meewerken aan controles. Voor de rest is de economische politierechter coulanter dan de officier. Van de 200 euro boete die de officier vraagt, maakt de rechter een voorwaardelijke boete van 1.000 euro. Hij geeft Henk geen voorwaardelijke gevangenisstraf van 4 maanden, maar maakt er 2 maanden van. Er is volgens de politierechter alle reden om Henk 28 dagen te laten werken, zoals de officier eist, maar zegt hij: 'Ik zie ook dat het niet goed met u gaat. Ik wil de reclassering niet opschepen met de organisatie terwijl je je op voorhand kunt afvragen of die werkstraf wel gaat werken.' Voor de 3 nestjes van Bregje geeft de rechter Henk geen boete. 'Niet dat u daarvoor geen straf verdient, maar in het grote geheel moeten we dat maar achterwege laten.' Het houd- en fokverbod duurt vijf jaar, maar, besluit de rechter, 'als de toezichthouders bepalen dat alles prima in orde is, dan kunt u vragen om aanpassing van de voorwaarden. Alleen zijn we daar nog lang niet.' 

* Dit is niet zijn echte naam.

Lees hier meer 'Op de Rol'-verhalen.

Uitspraken