Laden...

Op de rol: 'Ik zette haar naaktfoto's online omdat ze mij in de maling nam'

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Noord-Nederland > Nieuws > Op de rol: 'Ik zette haar naaktfoto's online omdat ze mij in de maling nam'
Assen, 29 maart 2017

Cindy* uit Assen is 16 en de Amsterdammer Raoel* is 21. Ze hebben al 3 jaar een relatie, maar wel met vallen en opstaan. In de zomer van 2016 is het hoofdzakelijk vallen. Raoel is zo nijdig op Cindy dat hij naaktfoto’s van haar op zijn Facebookpagina zet. Een vriendin van Cindy ziet de beelden en belt haar. Raoel schrikt van zijn doldrieste actie en haalt de foto’s er snel af. Maar het kwaad is al geschied en Cindy doet aangifte.

Raoel zit een dag vast op het politiebureau. Vanochtend zit hij in de Tuinzaal van het gerechtsgebouw in Assen voor de Drentse politierechter. Volgens het OM heeft Raoel namelijk de goede naam van Cindy aangerand en zich met het plaatsen van de naaktbeelden schuldig gemaakt aan ‘smaadschrift’.

Verleden

Het is volle bak op de publieke tribune. VWO-4 van het Nassaucollege uit Assen is namelijk op bezoek. Leerzaam, maar wel aanleiding voor Raoels raadsvrouw Wendy Vos om te vragen de zaak achter gesloten deuren te behandelen. Niet uit bezorgdheid om Raoel, maar uit zorg om Cindy. ‘Het is misschien niet aan mij, maar het meisje heeft een belast verleden en ik maak mij zorgen om haar privacy. De schoolklas zou de naam van hun leeftijdgenoot kunnen herkennen.’ Omdat het meisje er niet bij is en de naaktfoto’s ook niet getoond behoeven te worden, vindt politierechter Fred Sieders het niet nodig om iedereen weg te sturen. Als haar naam niet wordt genoemd, kan Raoels raadsvrouw daarmee leven.

Drank

‘Ik lees in de aangifte dat uw vriendin u had verteld dat het nu echt afgelopen was met de relatie. U zou hebben geschreeuwd want u was het er niet mee eens. U dreigde naaktfoto’s van haar op Facebook te zetten om haar leven te verzieken. U hebt die foto’s uiteindelijk ook geplaatst. Is het zo gegaan?’ vraagt politierechter Sieders. ‘Ik heb de foto’s niet op Facebook gezet omdat de relatie beëindigd was, maar omdat ze mij best wel in de maling had genomen’, reageert Raoel. Nadat Raoel de beelden van Facebook heeft gehaald, probeert hij Cindy ervan te overtuigen de aangifte in te trekken. De rechter: ‘U zou hebben gedreigd haar te zullen stalken als ze dat niet deed. U stuurde haar ook vervelende berichten.’ Raoel: ‘Ik wilde haar mijn excuses aanbieden, maar zij wilde dat ik een boete zou betalen en dat ik moest zitten.’

Contactverbod

De relatie mag een klap hebben gekregen, Cindy en Raoel hebben nog steeds contact. ‘Ze zit in jeugddetentie en we zien elkaar ieder weekeinde. We hebben het zo’n beetje goedgemaakt. Volgens haar hebben we weer een relatie, maar ik weet het niet.’ Eigenlijk zou hij uit haar buurt moeten blijven, vindt Raoel. ‘Ik wil graag een contactverbod.’ ‘Als extra steuntje in de rug’, verklaart raadsvrouw Vos dit aparte verzoek. Raoel: ‘Als ik geen contact zoek, doet zij dat wel. Ik wil verder met mijn leven. Ik wil bedrijfsleider bij Blokker worden.’ ‘Lukt het niet om te zeggen: “Ik wil je niet meer zien?”, vraagt politierechter Fred Sieders. ‘Ik kan dat wel, maar ik kan haar niet dwingen om weg te blijven. Zij zoekt mij op.’ ‘U realiseert zich dat u met een contactverbod kwetsbaar bent als zij u een hak wil zetten en u opzoekt?’ Dat weet Raoel, maar hij ziet geen andere oplossing.

Leed

‘Ik heb uw verzoek opgeschreven, misschien wil de officier er iets mee doen’, oppert de politierechter. Dat wil officier van justitie Rein Meinderts wel, maar daar laat hij het niet bij. Ongevraagde verspreiding van naaktfoto’s op het internet is immers niet niks; het veroorzaakt onnoemelijk veel leed, aldus de officier. ‘Angst, onzekerheid, stress, de sociale omgeving die reageert. Het slachtoffer is de controle over haar leven volledig kwijt. We hebben het gezien met mevrouw Paay. Zij is een bekende Nederlander, maar ook onbekende Nederlanders worden getroffen en gaan aan hun leven twijfelen. Wil ik nog wel verder?’ Om Raoel en de samenleving te laten weten dat het ongevraagd publiceren van naaktbeelden ontoelaatbaar is, eist hij een werkstraf van 60 uur, 3 weken voorwaardelijke gevangenisstraf, meldplicht bij de reclassering, ambulante behandeling en een contactverbod. ‘Het slachtoffer zou dat laatste ook  op prijs stellen.’

Spijt

‘Dat is een forse eis’, reageert raadsvrouw Wendy Vos. Raoel heeft bekend dat hij de foto’s op Facebook heeft gezet. Daar tornt ze niet aan. ‘Maar het gaat in deze zaak vooral om de personen. De complexiteit van hun relatie zou mede de strafmaat moeten bepalen’, aldus de raadsvrouw. ‘Het slachtoffer heeft hem het vuur na aan de schenen gelegd, waardoor hij zich gedwongen zag te reageren. Raoel maakte de verkeerde keuze en dat spijt hem. Hij wil hulp en een contactverbod. Ik geef het u te doen om zo’n ideale verdachte te vinden. De 2 hebben een ambivalente verhouding waarbij het leeftijdsverschil een grote rol speelt. Het meisje heeft problemen thuis. Het is niet ondenkbaar dat ze hem heeft uitgelokt. Dat doet niets af aan het smaadschrift, maar zegt wel iets over hun persoonlijke omstandigheden.’ Advocate Vos vindt dat Raoel hulp nodig heeft. ‘De eis is over the top.’ Ze vindt een voorwaardelijke werkstraf meer dan genoeg, zeker als deze wordt gekoppeld aan een meldplicht, ambulante behandeling en een contactverbod.

Leeftijd

Of Raoel nog iets wil zeggen voordat de rechter zijn oordeel velt?  Dat wil Raoel. ‘Kan de klas mij horen?’ ‘Die hoort u.’ ‘Als ze in mijn situatie komen, dan moeten ze niet mijn voorbeeld volgen’, zegt hij. Raoel had inderdaad de wijste moeten zijn, oordeelt politierechter Sieders. ‘Misschien haalde zij het bloed onder uw nagels vandaan en reageerde zij in uw ogen vreemd, maar u had zich moeten realiseren dat het wellicht met haar leeftijd te maken had. Wat u hebt gedaan, kan absoluut niet. Het plaatsen van naaktfoto’s op het internet kan desastreuze gevolgen hebben.’ Daarom geeft hij Raoel een werkstraf van 30 uur, plus een voorwaardelijke gevangenisstraf van 2 weken en een meldplicht bij de reclassering, verplichte ambulante behandeling en een contactverbod. ‘Als dat u een extra steuntje in de rug geeft, dan ben ik daarvoor.’

* Om reden van privacy gefingeerde voornamen.

Uitspraken