Laden...

Voorzieningen voor slachtoffers

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Gebruikmaken van slachtoffervoorzieningen

 

Slachtoffervoorzieningen Paleis van Justitie 's Hertogenbosch en het gerechtsgebouw Eindhoven

Op deze pagina leest u hoe u gebruik kunt maken van de slachtoffervoorzieningen in het Paleis van Justitie ’s-Hertogenbosch en het gerechtsgebouw Eindhoven. Meer algemene informatie voor slachtoffers leest u hier.

Uw bezoek aan het Paleis van Justitie ’s-Hertogenbosch of gerechtsgebouw Eindhoven

  • U gaat eerst door de toegangscontrole. U loopt door een detectiepoort en uw tas en kleding worden gecontroleerd.
  • Daarna meldt u zich bij de bodebalie. De bode stelt u een aantal vragen, bijvoorbeeld in welke hoedanigheid u de zitting komt bijwonen. U kunt hier aangeven dat u slachtoffer bent in een zaak.

Bij de bode kunt u ook specifieke wensen aangeven zoals:

  • Waar wilt u zitten in de zittingszaal (voorin of achterin)?
  • Wilt u als eerste of als laatste de zittingszaal betreden of loopt u wanneer de bode omroept dat de behandeling van de zaak begint mee de zaal in?
  • Gaat u ermee akkoord dat de rechter uw aanwezigheid benoemt of wilt u anoniem de zitting bijwonen?

De zitting gaat van start nadat de bode de zaak heeft uitgeroepen.

Het Paleis van Justitie en het gerechtsgebouw zijn publieke ruimtes en dus voor iedereen toegankelijk. U kunt in de algemene ruimtes de (familie van de) verdachte(n), maar ook ander publiek en bijvoorbeeld journalisten tegenkomen. De bode in het gerechtsgebouw Eindhoven kan u desgewenst brengen naar een wachtruimte voor slachtoffers. Ook in het Paleis van Justitie kunt u bij de bode vragen of er op dat moment een aparte wachtruimte beschikbaar is.

Rechter Lieneke de Klerk vertelt

Wat kunt u verwachten als u als slachtoffer uw rechtszaak bezoekt? Rechter Lieneke de Klerk legt het uit.

Extra begeleiding

Als u het contact met de verdachte(n) rondom de zitting wilt beperken, kunt u voorafgaand aan de zitting een afspraak maken met Slachtofferhulp. Dan kan bijvoorbeeld worden besproken wanneer en via welke route u het gebouw binnenkomt en/of na de zitting het gebouw verlaat. Slachtofferhulp bekijkt met u welke mogelijkheden er zijn.

Krijgt u al begeleiding door de slachtoffercoördinator van het Openbaar Ministerie of door Slachtofferhulp? Dan worden uw wensen rondom het zittingsbezoek door hen geïnventariseerd. Waar nodig wordt de rechtbank daarover ingelicht.