Bij een strafprocedure is er altijd een zitting.
U als verdachte
U bent in principe niet verplicht om naar de zitting te komen. Maar in sommige gevallen bent u dat wel. Dat heet verschijningsplicht.
Wanneer bent u verplicht om naar de zitting te komen?
- Als u verdacht wordt van een ernstig misdrijf zoals een gewelds- of seksueel misdrijf, moet u naar de zitting komen waar uw zaak inhoudelijk wordt behandeld.
- Dit geldt alleen als:
- u in voorlopige hechtenis zit
- u al vastzit voor een andere (straf)zaak
U wordt in deze situaties opgehaald en naar de zitting gebracht.
De rechter kan beslissen dat u niet hoeft te komen als er belangrijke redenen zijn voor u of voor een van de andere personen die bij de zaak betrokken zijn. Voor pro forma- of regiezittingen bent u niet verplicht te komen.
Als u niet verplicht bent om te komen
- Als u wel komt, kunt u zelf de vragen van de rechter beantwoorden en uitleg geven.
- Als u niet komt, kan uw advocaat u verdedigen. Hiervoor geeft u uw advocaat toestemming. Dit kan mondeling. Een schriftelijke toestemming is niet nodig.
- De rechter beslist of uw advocaat u mag verdedigen. Soms kan de rechter besluiten de zaak toch uit te stellen. U krijgt dan een oproep om alsnog bij de zitting aanwezig te zijn (te verschijnen).
Waarom geldt soms een verschijningsplicht?
De verschijningsplicht is er zodat slachtoffers of nabestaanden van ernstige misdrijven de kans krijgen om te vertellen wat voor gevolgen het misdrijf voor hen had. De rechter en officier van justitie kunnen u dan ook vragen stellen. Dit helpt om vast te stellen wat er precies is gebeurd.
Verstek
Als u niet naar de zitting komt (niet verschijnt), niet reageert op de dagvaarding en ook uw advocaat niet heeft gemachtigd, dan kan de rechter uw zaak zonder uw aanwezigheid (bij verstek) behandelen.
Als de rechter geen verstek verleent
Soms zal de rechter geen verstek verlenen, omdat hij vindt dat u echt aanwezig moet zijn. De rechter stelt de zaak dan tijdens de zitting uit en roept u nog een keer op (dit heet 'het bevelen van de verschijning').
Wilt u wel reageren, maar niet op de zitting verschijnen? Dan kunt u de rechter per brief uw mening laten weten. De rechter kan deze dan in zijn oordeel betrekken. Dit wil zeggen dat de rechter uw brief leest, maar zelf bepaalt of uw brief invloed heeft op zijn oordeel. Vindt de rechter dat u absoluut op de zitting aanwezig moet zijn? Dan kan hij u zo nodig laten halen door de politie (dit heet 'uw medebrenging gelasten').
Getuigen
Als er in uw strafzaak getuigen zijn, dan staan deze in de
dagvaarding genoemd. Vaak ondervraagt (hoort) de
rechter-commissaris de getuigen voorafgaand de zitting. Ze hoeven dan niet op de zitting te getuigen. De zittingsrechter noemt aan het begin van de zitting de namen van getuigen die wel op de zitting aanwezig zijn. In bepaalde gevallen hoort de rechter ook getuigen die u meebrengt.
Lees hier meer over op de pagina info dagvaarding (om.nl).
Deskundigen
De rechter-commissaris kan deskundigen al voor de zitting horen, maar meestal wil de zittingsrechter zelf ook vragen stellen. Een deskundige verschijnt dan op de zitting om aanvullende vragen te beantwoorden. Soms is ook iemand van
de reclassering (reclassering.nl) aanwezig om het advies in een reclasseringsrapport toe te lichten. In bepaalde gevallen kan de rechter ook deskundigen horen die u als verdachte meebrengt. Lees hier meer over
op de pagina info dagvaarding (om.nl).
Tolk
Als u niet goed Nederlands spreekt of begrijpt of als u doof of slechthorend bent, kan de officier van justitie een tolk voor u inschakelen. U of uw advocaat moet hiervoor een verzoek indienen, bij voorkeur ruim voor de zittingsdatum. U hoeft niet voor de tolk te betalen.
Slachtoffer en benadeelde partij
Als het slachtoffer heeft aangegeven daar prijs op te stellen, informeert het Openbaar Ministerie hem/haar over de zittingsdatum. Het slachtoffer mag de zitting als belangstellende bijwonen.
Schadevergoeding
Als het slachtoffer schadevergoeding vraagt, mag hij dat verzoek tijdens de zitting toelichten. Mogelijk beslist de rechter dat u die schadevergoeding (voor een deel) moet betalen.
Spreekrecht
Bij ernstige misdrijven en in een aantal andere gevallen, mogen slachtoffers (of de nabestaanden) gebruikmaken van het spreekrecht. Zij kunnen op de zitting bijvoorbeeld toelichten welke gevolgen het strafbaar feit voor hen heeft gehad. Soms heeft het slachtoffer in plaats daarvan een schriftelijke slachtofferverklaring opgemaakt. Deze leest de rechter tijdens de zitting voor. Soms kunnen ook anderen, zoals ouders van een slachtoffer, het spreekrecht uitoefenen.
-
Meer informatie voor slachtoffer
Publiek
Openbaar
De zitting is in principe openbaar. U mag bijvoorbeeld familieleden of vrienden meenemen. Ook journalisten en andere belangstellenden hebben vrije toegang.
Leeftijdsbeperking
Iedereen ouder dan 12 jaar mag openbare zittingen van de strafrechter bijwonen. Kinderen tussen de 12 en 16 jaar moeten worden begeleid door een volwassene. De rechter kan in bijzondere gevallen bepalen dat bezoekers onder de 18 jaar niet of alleen onder begeleiding een strafzitting mogen bijwonen. Bijvoorbeeld als hij dingen zal bespreken die niet geschikt zijn voor jonge mensen.
Achter gesloten deuren
De rechter kan
om een aantal redenen (wetten.nl) beslissen dat een zitting niet openbaar is (achter gesloten deuren). Dit gebeurt alleen bij uitzondering. U (of uw advocaat) of een andere procespartij kan de rechter hier ook om vragen, onder opgave van de reden. Dit kan alleen direct aan het begin van de zitting. De rechter ondervraagt eerst de andere procesdeelnemers en beslist daarna of hij met het verzoek instemt.