Laden...

Cel- en taakstraf voor gooien bierglas op Eindhovens studentenfeest

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Cel- en taakstraf voor gooien bierglas op Eindhovens studentenfeest
's-Hertogenbosch, 30 januari 2018

Een 24-jarige man uit Eindhoven krijgt een maximale taakstraf van 240 uur en een gevangenisstraf van 180 dagen, waarvan 176 dagen voorwaardelijk, voor zware mishandeling. Hij gooide een bierglas in het gezicht van een ander. De rechtbank Oost-Brabant veroordeelt de verdachte ook tot het betalen van een schadevergoeding van 13.633,40 euro aan het slachtoffer.

De verdachte was in juli vorig jaar op een feestje in een studentenwoning in Eindhoven. Daar kreeg hij ruzie met één van de bewoners van dat pand. Nadat de twee uit elkaar werden gehaald door andere aanwezigen, gooide de verdachte van dichtbij een bierglas in het gezicht van de student. Het slachtoffer liep daarbij blijvend oogletsel op en moest worden geopereerd. Er wordt een behandeltraject van meer dan een jaar verwacht en het is ook nu – ruim 6 maanden na het incident – nog onduidelijk of hij het zicht in zijn oog volledig zal verliezen. Daarnaast liep bij blijvende littekens in het gezicht op.

Volgens de verdachte wilde hij onderhands de inhoud van het glas richting het slachtoffer gooien. Dit zou helemaal zijn misgegaan, aldus zijn verklaring. De rechtbank verwerpt dit verweer en komt op basis van verklaringen van aanwezigen op een ander scenario uit. De verdachte gooide het glas namelijk bewust naar het slachtoffer. Hij deed dit bovendien met kracht en van een korte afstand. Door op die manier een breekbaar glas richting het hoofd – een kwetsbare plek – van het slachtoffer te gooien, aanvaardde hij de kans dat er zwaar lichamelijk letsel zou ontstaan.

Levenslang letsel

De littekens in het gezicht van het slachtoffer alleen al zijn mogelijk levenslang ontsierend van aard. Nog verontrustender is het blijvende oogletsel. Het slachtoffer vertelde tijdens de zitting op welke wijze het letsel hem de afgelopen tijd heeft belemmerd in zijn dagelijks leven. De impact en de gevolgen zijn groot en de rechtbank rekent dit de verdachte zwaar aan. Hij toonde met zijn handelen geen enkel respect voor de persoonlijke integriteit en gezondheid van het slachtoffer. Anderzijds weegt mee dat hij niet eerder is veroordeeld voor een geweldsdelict. Vanwege de ernst van het delict vindt de rechtbank een maximale taakstraf op z’n plaats. Daarnaast legt de rechtbank een lange voorwaardelijke celstraf op om de verdachte ervan te weerhouden nogmaals in de fout te gaan.

Uitspraak