Laden...

Cel en tbs voor brandstichting bij onder meer politiebureau in Eindhoven

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Cel en tbs voor brandstichting bij onder meer politiebureau in Eindhoven
's-Hertogenbosch, 24 januari 2024

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 31-jarige man uit Eindhoven veroordeeld voor brandstichting in een woning en bij de hoofdingang van het politiebureau in Eindhoven. Hij stak ook een auto in brand en mishandelde zijn vader. De man krijgt een celstraf van 2 jaar en 3 maanden en terbeschikkingstelling (tbs) met voorwaarden. Ook na zijn celstraf en tbs-behandeling kan de verdachte onder toezicht en behandeling worden gesteld.

De verdachte ging in juli 2022 midden in de nacht naar het politiebureau in Eindhoven en spoot daar benzine op de grond en tegen de toegangsdeuren. Vervolgens stak hij die vloeistof aan en zette het op een rennen. De nachtportier sloeg snel alarm waardoor de schade beperkt bleef. 

Een paar dagen hiervoor stichtte de verdachte brand bij een woning in Eindhoven. Hij stak met een flesje benzine de voordeur van de woning in brand. In de woning lag op dat moment een echtpaar en hun zoon te slapen. De vader van het gezin werd wakker van de rook en maakte direct zijn vrouw en zoon wakker. Hij wist het vuur uiteindelijk nog te blussen.

Na de brandstichting bij het politiebureau en in het huis, spoot de verdachte enkele dagen later in juli 2022 ook nog benzine over een auto en stak ook dit in brand. Eerder dat jaar, in januari en februari, mishandelde hij zijn vader door hem tegen zijn hoofd te slaan. 

Behandeling

Volgens een psychiater en een psycholoog is er bij de verdachte sprake van een ziekelijke stoornis en een verstandelijke beperking. De rechtbank beschouwt hem daarom als sterk verminderd toerekeningsvatbaar. In lijn met het advies van de deskundigen krijgt de verdachte tbs met voorwaarden opgelegd: onder andere een meldplicht bij de reclassering, opname in een zorginstelling en meewerken aan een ambulante behandeling en begeleid wonen. Ook krijgt hij een drugs- en alcoholverbod.

Zorgmachtiging

De rechtbank geeft daarnaast een zorgmachtiging af. Dat wil zeggen dat voor de verdachte bij wijze van verplichte zorg bepaalde maatregelen kunnen worden getroffen, waaronder insluiting en het toedienen van medicatie. Om anderen te beschermen is het tot slot noodzakelijk om een gedragsbeïnvloedende en vrijheidsbeperkende maatregel op te leggen. Hiermee kan hij, na zijn celstraf en tbs, zo nodig nog langer onder behandeling of toezicht worden gesteld.

Voor de schade aan het politiebureau moet de verdachte een schadevergoeding betalen van ruim 11.000 euro. Het gezin dat in het huis woont waar hij brandstichtte, krijgt een totale schadevergoeding van 5.500 euro.

Uitspraken