Celstraf en behandeling voor onder meer bedreigen Mark Rutte

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Celstraf en behandeling voor onder meer bedreigen Mark Rutte
's-Hertogenbosch , 25 maart 2015

De rechtbank heeft vandaag een 18-jarige man uit Geldrop veroordeeld tot een gevangenisstraf van 21 maanden, waarvan tien maanden voorwaardelijk, voor het bedreigen van onder meer minister-president Mark Rutte via WhatsApp. Ook had de man verboden wapens in bezit.

De man stuurde in april vorig jaar via WhatsApp berichten naar een vriendin. In die berichten uitte hij doodsbedreigingen aan het adres van de minister-president en een andere persoon. Deze bedreigingen werden uiteindelijk ook gelezen door de beoogde slachtoffers. Daarnaast had de man een gas-alarmpistool, munitie en een geluiddemper voorhanden.

 
De verdachte was minderjarig toen hij de doodsbedreigingen uitte. Deskundigen onderzochten de man en stelden vast dat hij destijds verminderd toerekeningsvatbaar was. Zij adviseren de rechtbank het volwassenenstrafrecht toe te passen in deze situatie, omdat dat beter past bij de persoon van de verdachte en binnen het jeugdstrafrecht onvoldoende mogelijkheden zijn voor behandeling. De rechtbank ziet hierin, en in de ernst van de gepleegde feiten, aanleiding het volwassenenstrafrecht toe te passen.
 
De rechtbank oordeelt dat de man gebaat is bij intensieve begeleiding en hulpverlening, zodat hij zijn leven weer op de rails krijgt. De rechtbank koppelt daarom aan de voorwaardelijke celstraf een aantal bijzondere voorwaarden. De man moet zich onder meer klinisch en ambulant laten behandelen en aansluitend meewerken aan een traject voor begeleid wonen. De rechtbank legt een proeftijd op van drie jaar.

Uitspraken

Meest gelezen berichten