Laden...

Celstraf en contactverbod na jarenlange mishandeling, bedreiging en afpersing

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Celstraf en contactverbod na jarenlange mishandeling, bedreiging en afpersing
's-Hertogenbosch, 19 december 2017

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 54-jarige man uit Eindhoven veroordeeld tot een gevangenisstraf van 3 jaar, waarvan 1 jaar voorwaardelijk. De man mishandelde jarenlang zijn vriendin, bedreigde haar en perste haar af. Ook had hij een vuurwapen en munitie in bezit.

De verdachte heeft zijn toenmalige vriendin tussen 2010 en 2017 veelvuldig mishandeld en bedreigd. Ook maakte hij haar door afpersing geld afhandig. De verdachte kocht van dit geld meerdere auto’s en andere dure producten. Daarnaast probeerde hij de vrouw ertoe te bewegen haar woning te verkopen aan zijn zoon en 100.000 euro aan zijn zoon te schenken. Ook stuurde hij toen hij gedetineerd zat smaadschriften naar haar werkgever waarin hij beweerde dat zijn vriendin gefraudeerd zou hebben.

De rechtbank heeft in aanmerking genomen dat de vrouw jarenlang in angst en onderdrukking heeft geleefd uit vrees voor represailles van de verdachte naar haar of naar haar familie. De vrouw had het idee dat zij geen kant op kon en niet anders kon doen dan de mishandelingen en bedreigingen en  te ondergaan en toe te zien hoe de verdachte haar geld erdoor heen joeg. Afgelopen juni, na de zoveelste mishandeling is de vrouw in paniek naar het politiebureau gerend en heeft ze aangifte durven doen.

De verdachte heeft op grove wijze inbreuk gemaakt op het gevoel van veiligheid van het slachtoffer in haar huis en in haar relatie. Daarbij heeft hij zich volstrekt niet bekommerd om de gevoelens en het welzijn van de vrouw. Hij bedreigde en mishandelde haar om haar te dwingen geld aan hem af te staan zodat hij en zijn zoon in luxe konden leven.

5 jaar proeftijd

De rechtbank oordeelt dat van de 3 jaar gevangenisstraf 1 jaar voorwaardelijk moet worden opgelegd om te voorkomen dat de verdachte opnieuw de fout ingaat. De rechtbank koppelt aan de voorwaardelijke straf een extra lange proeftijd op van 5 jaar, omdat er ernstig rekening mee moet worden gehouden dat de verdachte opnieuw een misdrijf begaat dat gericht is tegen of gevaar veroorzaakt voor anderen.

Contact- en gebiedsverbod

Volgens de rechtbank moet er ook ernstig rekening mee worden gehouden dat de verdachte zich in ieder geval belastend zal gedragen naar een of meerdere bepaalde personen. Daarom is het voor de beveiliging van de maatschappij en om nieuwe strafbare feiten te voorkomen, nodig dat de verdachte een contact- en gebiedsverbod krijgt. De rechtbank bepaalt dat de verdachte zich niet binnen een straal van 100 meter van de woning van het slachtoffer mag bevinden. Ook mag hij op geen enkele manier contact opnemen met het slachtoffer en haar ouders. Voor iedere keer dat de verdachte zich daar niet aan houdt, staat hier 6 weken vervangende hechtenis tegenover.

Uitspraak