Laden...

Celstraf voor geweld in Best, schoonzoon vrijgesproken

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Celstraf voor geweld in Best, schoonzoon vrijgesproken
's-Hertogenbosch, 24 april 2019

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 54-jarige man uit Best veroordeeld tot een gevangenisstraf van 191 dagen. Hij kreeg tijdens een ruzie een jachtgeweer in handen en sloeg daarmee een ander meerdere keren tegen het hoofd en lichaam. Zijn 31-jarige schoonzoon wordt vrijgesproken van betrokkenheid bij dit geweld.

De verdachte ging in juni 2018 samen met zijn schoonzoon naar een woning in Best van een man van wie hij nog geld tegoed zou hebben. De bewoner opende volgens de verdachte de voordeur met een jachtgeweer en een boksbeugel in zijn handen en richtte het geweer direct op de verdachte en zijn schoonzoon. Toen zij het jachtgeweer probeerden af te pakken, ontstond er een worsteling waarbij het geweer afging en de verdachte en zijn schoonzoon gewond raakten. De verdachte kreeg het wapen uiteindelijk in handen en sloeg de bewoner daarmee meerdere keren tegen het hoofd en lichaam. De rechtbank oordeelt dat de verdachte zich daarmee schuldig heeft gemaakt aan een poging tot zware mishandeling.

Geen noodweer

Volgens de verdachte handelde hij uit noodweer. De rechtbank oordeelt echter dat daarvan geen sprake is. De verdachte stond onuitgenodigd voor de deur van de bewoner, op privéterrein, en het zou hem direct duidelijk moeten zijn geweest dat zijn aanwezigheid ongewenst was. De bewoner deed zijn deur immers volgens de verdachte open met een jachtgeweer en boksbeugel in zijn handen. Volgens de rechtbank had de verdachte op dat moment kunnen en moeten vertrekken. In plaats daarvan drong hij de woning binnen en ging de confrontatie aan.

Vrijspraak schoonzoon

De officier van justitie stelt dat de schoonzoon zelf geweld heeft gebruikt. De officier van justitie vindt verder dat de schoonzoon nauw en bewust met de verdachte heeft samengewerkt en daarmee ook verantwoordelijk is voor het door de verdachte gebruikte geweld. De mannen zouden met een vooropgezet plan naar de woning zijn gegaan om de bewoner een lesje te leren. De rechtbank vindt echter dat voor dit alles onvoldoende bewijs aanwezig is. Er is weinig meer dan de, wisselende, verklaringen van de bewoner en dat vindt de rechtbank onvoldoende.

Zwaar geweld

De rechtbank merkt op dat bij dit soort geweldsdelicten als uitgangspunt een gevangenisstraf van 7 maanden geldt. In dit geval houdt de rechtbank er rekening mee dat de verdachte er niet voor terugschrikt om zwaar geweld te gebruiken, zelfs in het eigen huis van iemand anders. In strafmatigende zin weegt mee dat ook hijzelf en zijn schoonzoon gewond zijn geraakt. De schoonzoon raakte zelfs zijn arm kwijt door een noodzakelijke amputatie. De rechtbank legt al met al, net als de eis van de officier van justitie, een celstraf op die gelijk is aan de periode die de verdachte in voorlopige hechtenis doorbracht.
Ook de bewoner is verdacht geweest in deze zaak. Het slachtoffer is echter enige tijd later overleden, waarmee zijn strafzaak is geëindigd.

Uitspraak