Laden...

Celstraf voor veroorzaken dodelijk ongeluk in Oss

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Celstraf voor veroorzaken dodelijk ongeluk in Oss
's-Hertogenbosch, 03 april 2019

Een 31-jarige man uit Oss is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 7 maanden en een rijontzegging van 24 maanden, waarvan 12 maanden voorwaardelijk. Hij veroorzaakte in oktober 2017 een dodelijk ongeluk in zijn woonplaats en ging er vervolgens direct vandoor. De rechtbank Oost-Brabant legt een andere betrokkene bij het ongeval, een 23-jarige man uit ’s-Hertogenbosch, een voorwaardelijke geldboete van 350 euro op.

De Ossenaar reed ’s nachts met zijn auto in zuidelijke richting over de N329 in Oss en botste daar achterop een snorfiets die in dezelfde richting reed. De bestuurder van de snorfiets raakte lichtgewond, zijn passagier kwam om het leven.

Foto ter illustratie

Uit onderzoek blijkt dat de verdachte tenminste 116 km/uur reed toen hij de snorfiets raakte, terwijl de maximumsnelheid ter plaatse 70 km/uur was. Bovendien lette hij ook niet of onvoldoende op de weg vóór hem. Gezien de situatie had de verdachte de snorfiets namelijk moeten opmerken en moeten remmen of van rijbaan moeten wisselen. Hij had daarvoor voldoende tijd en afstand, ook al reed hij veel te hard. De verdachte had vrij zicht en het voor- en achterlicht van de snorfiets stond aan. De rechtbank veroordeelt de verdachte daarom voor zeer onvoorzichtig en onoplettend rijgedrag.
De verdachte verliet direct na de aanrijding de plaats van het ongeval en schakelde geen hulpdiensten in. Dit terwijl hij wist of redelijkerwijs moest vermoeden dat in ieder geval één van de betrokkenen bij het ongeval ernstig of zelfs dodelijk gewond geraakt was. Ook in de dagen na het ongeval, toen hem duidelijk was dat het slachtoffer om het leven was gekomen, meldde de verdachte zich niet bij de politie. Hij nam geen verantwoordelijkheid voor zijn daden, maar probeerde juist buiten beeld te blijven.
Tot slot bleek hij in zijn woning een gas/alarmpistool en munitie in bezit te hebben.

Bestuurder snorfiets

De bestuurder van de snorfiets moest zich ook voor de rechter verantwoorden. Volgens de officier van justitie had ook hij schuld aan het dodelijke ongeval. Hij zou aanmerkelijk onvoorzichtig hebben gereden; hij reed op een weg waar hij met zijn snorfiets niet mocht komen en zou bovendien onder invloed van alcohol geweest zijn. De rechtbank oordeelt dat niet kan worden vastgesteld dat het ongeval mede is veroorzaakt door het relatief beperkte alcoholgebruik van de bestuurder. Omdat de rechtbank alleen kan vaststellen dat de bestuurder op een weg reed waar hij niet met een snorfiets mocht komen, is er sprake van een – juridisch veel minder zware – verkeersovertreding.

Onherstelbaar leed

Bij het bepalen van de straf van de Ossenaar houdt de rechtbank er rekening mee dat hij een dodelijk ongeluk veroorzaakte. Door zijn schuld is een jonge man uit zijn leven weggerukt en is groot en onherstelbaar leed toegebracht aan de nabestaanden. De rechtbank beseft dat geen enkele straf het gemis dat zij hun leven lang nog zullen ervaren, kan herstellen. Om tot een passende straf te komen, kijkt de rechtbank naar soortgelijke zaken. Volgens de oriëntatiepunten zou als uitgangspunt een celstraf van 6 maanden op z’n plaats zijn. Gelet op onder meer de veel te hoge snelheid en de mate van onoplettendheid waarmee de verdachte reed, plus dat hij de plaats van het ongeval verliet, legt de rechtbank een gevangenisstraf op van 7 maanden.

Voor de Bosschenaar weegt onder meer mee dat hij zelf slachtoffer van het verkeersongeval was en daarbij een goede vriend verloor. Dit had en heeft een grote impact op hem. De rechtbank vindt voor de verkeersovertreding al met al een voorwaardelijke geldboete op z’n plaats.

Uitspraken