Laden...

Celstraffen voor bedrijfsinbraken in regio Eindhoven

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Celstraffen voor bedrijfsinbraken in regio Eindhoven
's-Hertogenbosch, 15 februari 2016

De rechtbank Oost-Brabant heeft vandaag 5 mannen uit Eindhoven (20, 22, 24 en een tweeling van 23 jaar) veroordeeld voor hun aandeel bij één of meer van in totaal 15 bedrijfsinbraken en 2 pogingen daartoe. De mannen krijgen gevangenisstraffen die uiteenlopen van 8 weken, waarvan 4 weken voorwaardelijk tot een celstraf van 32 maanden, waarvan 8 maanden voorwaardelijk.

In wisselende samenstellingen werden in de periode van februari tot en met augustus 2014 inbraken gepleegd in supermarkten en winkels in de regio Eindhoven en in Geldermalsen. De daders haalden daar hoofdzakelijk sigaretten en parfum weg.

De straffen

De 22-jarige man was betrokken bij 9 inbraken en 1 poging daartoe en krijgt de langste straf. De ene 23-jarige krijgt voor 5 inbraken en 2 pogingen daartoe een celstraf van 24 maanden, waarvan 8 maanden voorwaardelijk. Zijn tweelingbroer is veroordeeld voor 4 inbraken en krijgt 360 dagen, waarvan 91 dagen voorwaardelijk. De 20-jarige man krijgt een celstraf van 5 maanden voor 2 inbraken, terwijl de 24-jarige man voor het op de uitkijk staan bij 1 inbraak een gevangenisstraf krijgt van 8 weken, waarvan 4 weken voorwaardelijk. Een zesde verdachte, een 24-jarige verdachte uit Geldrop werd van 1 inbraak verdacht en is door de rechtbank vanwege onvoldoende bewijs vrijgesproken.

Geen medewerking

Volgens de rechtbank werden de inbraken nauwgezet voorbereid en op professionele wijze uitgevoerd door de mannen. De inbraken dragen een brutaal karakter doordat met grof geweld de ruiten van winkels werden vernield. Dit veroorzaakte aanzienlijke schade en overlast voor de benadeelden. De verdachten trokken zich hier niets van aan. Uit hun handelen spreekt dan ook minachtig voor andermans eigendom. Ook namen de mannen op geen enkele manier verantwoordelijkheid voor hun handelen. Ze verleenden geen medewerking aan het onderzoek en beriepen zich op hun zwijgrecht.

Wederrechtelijk verkregen voordeel

De rechtbank stelt vast dat de mannen van 20 en 22 jaar en de tweeling geld hebben verdiend met de verkoop van gestolen sigaretten en parfum. Zij moeten het geld dat zij daarmee verdienden betalen aan de Staat. De rechtbank oordeelt dat de 22-jarige bijna 5.000 euro moet betalen, de tweelingbroers ieder ruim 2.000 euro en de 20-jarige man ruim 1.800 euro.

Uitspraken