Laden...

Celstraffen voor roofoverval op bejaarde in Maren-Kessel

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Celstraffen voor roofoverval op bejaarde in Maren-Kessel
's-Hertogenbosch, 29 juni 2020

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 21-jarige man uit Helmond veroordeeld tot een gevangenisstraf van 4 jaar. Hij roofde samen met een zijn medeverdachte, een 22-jarige man uit Nijmegen,  de kluis van zijn stiefvader leeg en vervolgens pleegden zij een roofoverval op de vader van de stiefvader. De 22-jarige medeverdachte krijgt een celstraf van 4 jaar, waarvan 16 maanden voorwaardelijk.

De mannen haalden in juli 2018 een geldbedrag van 26.500 euro weg uit de klus van de stiefvader van de Helmonder. De 21-jarige verdachte was, achteraf bleek ten onrechte, in de veronderstelling dat ook in de woning van de vader van zijn stiefvader een kluis met een groot contant geldbedrag aanwezig was. Eind december 2018 reden ze daarom samen naar de woning; de jongste verdachte bleef op de uitkijk staan omdat hij bang was dat hij door de vader van zijn stiefvader zou worden herkend en de ander drong de woning binnen. Toen de Nijmegenaar de oude man aantrof, bedreigde hij het slachtoffer met een mes, probeerde hem te knevelen met tiewraps en duwde hem tegen zijn borst. Het slachtoffer viel hierdoor, kwam met zijn hoofd tegen een tafel terecht en liep flink letsel op. De Nijmegenaar zag de bloedende hoofdwond bij het slachtoffer, maar verleende geen medische hulp en schakelde ook niet de hulpdiensten in, maar ging op zoek naar de kluis. Ook de man uit Helmond, die van de medeverdachte direct hoorde wat er was gebeurd, bekommerde zich niet om het slachtoffer maar besloot er snel vandoor te gaan. De buit van 1.200 euro werd met Oud en Nieuw verbrast, terwijl zij wisten dat de bejaarde man op dat moment in het ziekenhuis lag en zijn toestand elke dag verslechterde.

De rechtbank houdt de beide verdachten in gelijke mate verantwoordelijk voor de kluisroof en de woningoverval. Ze hebben de overval op de 79-jarige man samen voorbereid en uitgevoerd. De Nijmegenaar ging weliswaar naar binnen en gebruikte geweld, maar de ander was er nauw bij betrokken. De ander  was de initiatiefnemer en wist dat er een grote kans was dat het slachtoffer thuis zou zijn en dat het zou uitlopen op een fysieke confrontatie. Bovendien was hij zich ervan bewust dat zijn medeverdachte een mes en tie-wraps bij zich had. Hij aanvaardde daarmee dat geweld zou worden gebruikt.

​Uiterst traumatisch

Bij het bepalen van de straf houdt de rechtbank er rekening mee dat de roofoverval uiterst traumatisch was voor de bejaarde man. De val met het hoofd tegen de tafel veroorzaakte een hersenbloeding. Voor zijn verwondingen is hij opgenomen geweest in het ziekenhuis en het revalidatiecentrum. De man heeft nog steeds veel last van de overval. Hij is volgens zijn familie veranderd van een fitte, actieve man die midden in het leven stond in een oude en kwetsbare man. Ook de naasten van het slachtoffer zijn zeer aangedaan door de overval, zeker nu één van de verdachten een familielid is. De rechtbank neemt het de verdachten bovendien kwalijk dat zij geen hulp hebben ingeroepen terwijl zij wisten dat het slachtoffer gewond in de woning lag. Voor de Helmonder geldt daarbij ook nog dat beide slachtoffers naasten van hem waren.

De 22-jarige verdachte heeft weliswaar het geweld gebruikt tegen het bejaarde slachtoffer, maar omdat hij verminderd toerekeningsvatbaar is, krijgt een deels voorwaardelijke straf . Aan die voorwaardelijke straf koppelt de rechtbank een aantal bijzondere voorwaarden. Zo moet de verdachte zich laten begeleiden door de reclassering en laten behandelen bij de GGZ en bij een verslavingsinstelling en krijgt hij een drugsverbod.

Tot slot moeten de verdachten de gevraagde schadevergoedingen betalen: de 26.500 euro die uit de kluis was weggenomen en ruim 11.000 euro schadevergoeding aan het bejaarde slachtoffer.

Uitspraken