Laden...

Jeugddetentie en behandeling voor klap tijdens uitgaan in Eindhoven

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Jeugddetentie en behandeling voor klap tijdens uitgaan in Eindhoven
's-Hertogenbosch, 14 augustus 2017

Een 19-jarige man uit Eindhoven krijgt 10 maanden jeugddetentie, waarvan 3 maanden voorwaardelijk, voor een mishandeling tijdens het uitgaan. De verdachte moet zich ook laten behandelen en het slachtoffer een schadevergoeding betalen van ruim 13.000 euro. Dit besliste de rechtbank Oost-Brabant vandaag.

De verdachte was in januari van dit jaar samen met vrienden op stap in Eindhoven. Hij zocht voor de deur van een café de confrontatie met een man die hem naar eigen zeggen had aangesproken op vrouwonvriendelijke opmerkingen. De Eindhovenaar deelde één klap uit in het gezicht van het slachtoffer en ging er vervolgens vandoor. Met hulp van getuigen kon hij kort daarop worden aangehouden.

​Zwaar lichamelijk letsel

De rechtbank acht niet bewezen dat de verdachte bij het één keer stompen in het gezicht opzet had op het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel. De rechtbank heeft de verdachte daarom vrijgesproken van de primair tenlastegelegde zware mishandeling. De verdachte heeft het slachtoffer wél mishandeld, met zwaar lichamelijk letsel als gevolg. Het slachtoffer verloor bij de mishandeling een tand en een deel van zijn kaakbot. Hij is door de klap hard met zijn achterhoofd op de straat gevallen en liep onder meer kneuzingen aan zijn hersenen op. Hij ervaart sinds het incident onder meer hevige hoofdpijnklachten, vertoont gedragsveranderingen, heeft moeite met spreken, kampt met concentratieproblemen en is vergeetachtig geworden. De man is ruim 6 maanden na het incident nog steeds aan het revalideren.

Jeugdstrafrecht

De verdachte doet in zijn vrije tijd aan kickboksen en is dan ook geoefend in vechtsport. Volgens de rechtbank moet hij daarom bekend zijn met de impact die een dergelijke klap kan hebben. Het gewelddadige karakter van het delict laat zien dat de verdachte er niet voor terugschrikt geweld tegen een ander te gebruiken. Ook neemt hij totaal geen verantwoordelijkheid voor zijn daad en is hij eerder voor soortgelijke delicten veroordeeld.
De rechtbank past op advies van gedragsdeskundigen en de reclassering het jeugdstrafrecht toe. Een opvoedkundige aanpak is noodzakelijk, omdat de verdachte onvoldoende in staat is zijn eigen gedrag te organiseren en de risico's van zijn handelen in te schatten. De rechtbank koppelt daarom aan de voorwaardelijke celstraf een aantal bijzondere voorwaarden. Zo moet de verdachte zich laten behandelen en krijgt hij een meldplicht bij de jeugdreclassering. De 3 maanden voorwaardelijke celstraf legt de rechtbank op als stok achter de deur om nieuwe strafbare feiten te voorkomen.
Naast de jeugddetentie moet de verdachte het slachtoffer een schadevergoeding betalen van ruim 13.000 euro.

Uitspraken