Laden...

Jongemannen krijgen celstraffen voor 'spoofing' van oudere slachtoffers

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Jongemannen krijgen celstraffen voor 'spoofing' van oudere slachtoffers
's-Hertogenbosch, 09 mei 2025

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 25-jarige Eindhovenaar veroordeeld voor telefonische oplichting van ouderen door zich voor te doen als een medewerker van de politie en zo geld en sieraden afhandig te maken. Hij krijgt een gevangenisstraf van drie jaar, waarvan één jaar voorwaardelijk. Een 24-jarige Helmonder krijgt een celstraf van vijftien maanden voor zijn aandeel in de zogeheten 'spoofing'. Een 18-jarige uit Veghel krijgt 300 dagen jeugddetentie, waarvan 284 dagen voorwaardelijk, en een werkstraf van tachtig uur.

De verdachten maakten in de maanden april tot en met augustus van 2024 slachtoffers tussen de 71 en 92 jaar in onder meer Geldrop, Uden en Oss. Ze hanteerden daarbij een vaste werkwijze. De man uit Eindhoven belde de slachtoffers op de vaste telefoonlijn met een mobiele telefoon met simkaart, waarvan het beltegoed was opgewaardeerd met een e-voucher. Hij deed zich voor als medewerker van de politie en gaf aan dat er inbrekers waren aangehouden die in een notitieboekje de gegevens van onder meer het slachtoffer hadden staan. Hierna vroeg de verdachte of het slachtoffer waardevolle spullen in huis had en gaf vervolgens aan dat het veiliger zou zijn om die spullen bij de politie op te slaan. De slachtoffers moesten contant geld, sieraden en bankpassen in een envelop stoppen waarna die door de 18-jarige verdachte werd opgehaald. Ook moesten ze hun pincode afstaan. Hiermee haalde de koerier geld van de rekeningen. De man uit Helmond was de regelaar; hij zorgde voor de adressen van de slachtoffers en voor de e-vouchers.

Schaamte

Bij het bepalen van de straffen houdt de rechtbank er rekening mee dat de verdachten bewust op zoek waren naar oudere slachtoffers. Zij brachten deze mensen niet alleen financiële schade toe, maar schaadden ook hun gevoel van veiligheid en vertrouwen in de medemens. Ook leden de slachtoffers onder gevoelens van schaamte. Daarbij komt dat de verdachten van sommige slachtoffers sieraden met een grote emotionele waarde afhandig maakten.

Uitspraken