Laden...

Jongens krijgen werkstraf en jeugddetentie voor gewapende overval op cafetaria in Odiliapeel

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Jongens krijgen werkstraf en jeugddetentie voor gewapende overval op cafetaria in Odiliapeel
's-Hertogenbosch, 10 juni 2024

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 16-jarige jongen uit Sint Hubert veroordeeld tot een werkstraf van 160 uur en 120 dagen jeugddetentie, waarvan 109 dagen voorwaardelijk. Hij maakte zich schuldig aan een gewapende overval op een cafetaria in Odiliapeel, een diefstal van een scooter, een heling van een bromfiets en nog een poging tot diefstal van een scooter. Een 17-jarige jongen uit Wanroij krijgt een werkstraf van 80 uur en 100 dagen jeugddetentie, waarvan 96 dagen voorwaardelijk, voor zijn aandeel in de overval. 

De jongens wilden in november 2023 geld hebben voor sigaretten, om op stap te gaan en om een scooter te repareren en besloten daarom een cafetaria en Odiliapeel te overvallen. Ze gingen bewapend met een machete en een mes naar binnen en eisten geld van de eigenaar. Toen de eigenaar de bivakmuts van één van de jongens wilde aftrekken, sloegen zij hem en bedreigden hem met de machete en het mes. De jongens pakten vervolgens de lade van de kassa en wilden die meenemen, maar omdat de lade met een kabel vastzat, vertrokken ze uiteindelijk zonder buit.

De jongste verdachte maakte zich naast de gewapende overval ook schuldig aan diefstal van een scooter door de bedrading los te trekken en het stuurslot te breken. Bij een andere scooter verwijderde hij het contactslot en werd toen betrapt. Ook reed de jongen op een gestolen scooter zonder kentekenplaat en contactslot.

Meewerken aan hulpverlening

Volgens deskundigen is er bij beide jongens sprake van psychische problematiek. Zonder hulp bestaat er een kans op herhaling. Bij de 16-jarige jongen is het daarom onder meer van belang dat hij zelfcontrole leert krijgen, zijn impulsen leert hanteren en controleren en 'copingvaardigheden' aangeleerd krijgt. De rechtbank legt deze jongen onder meer als bijzondere voorwaarden op dat hij daaraan meewerkt. Een andere bijzondere voorwaarde is dat hij, net als in zijn schorsingsperiode, een enkelband heeft zodat de Jeugdreclassering goed toezicht kan houden.

De andere jongen, die in de schorsing ook een aantal werken huisarrest en een enkelband had, moet blijven meewerken aan hulpverlening gericht op angst- en traumaproblematiek en zijn affectieve gewetensontwikkeling.

De rechtbank legt beide jongens een grotendeels voorwaardelijke jeugddetentie op om ze ervan te weerhouden dat ze opnieuw de fout ingaan. Het onvoorwaardelijke deel (11 en 4 dagen) zaten de jongens al uit in voorarrest. Dit betekent dat zij nu niet terug de jeugdgevangenis in hoeven. Wel krijgen ze een werkstraf, van 160 uur en van 80 uur. 


Uitspraken