Man mag overleden echtgenote voorlopig niet herbegraven

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Man mag overleden echtgenote voorlopig niet herbegraven
's-Hertogenbosch, 30 juni 2015

Een Bosschenaar mag zijn overleden echtgenote voorlopig niet opgraven en herbegraven op een natuurbegraafplaats. De voorzieningenrechter van de rechtbank Oost-Brabant oordeelt dat de man eerst de beslissing van de gemeente moet afwachten in de bezwaarprocedure die zijn zoon startte.

De vrouw overleed in 1989 en werd begraven op begraafplaats Orthen (destijds Groenendaal) in ’s-Hertogenbosch. Omdat de man na zijn overlijden begraven wil worden op een natuurbegraafplaats, besloot hij de burgemeester van ’s-Hertogenbosch een vergunning te vragen om zijn echtgenote alvast naar die plek over te brengen. Op 9 april jl. kreeg hij toestemming om het graf te verplaatsen. De zoon van het echtpaar verzet zich tegen de herbegrafenis, onder meer omdat het opgraven en herbegraven op een natuurbegraafplaats in zou gaan tegen de wensen van zijn moeder.

 
De rechter stelt dat de bezwaren van de zoon pas na het verlenen van toestemming kenbaar waren en dus niet zijn meegewogen door de gemeente. Daarom zal de gemeente een nieuwe belangenafweging moeten maken bij de vergunningverlening waarbij de belangen van zowel de vader als de zoon en het belang van grafrust betrokken moeten worden.

De rechter weet niet wat de uitkomst van die nieuwe belangenafweging zal zijn. En omdat de gevolgen van het onmiddellijk uitvoeren van het bestreden besluit (het opgraven en herbegraven) onomkeerbaar zijn, beslist de rechter dat de man tot zes weken na de beslissing van de gemeente geen gebruik mag maken van zijn vergunning voor het opgraven en herbegraven van de stoffelijke resten van zijn echtgenote.

Uitspraken

Meest gelezen berichten