Laden...

Man veroordeeld voor mishandeling tijdens carnaval ‘s-Hertogenbosch

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Man veroordeeld voor mishandeling tijdens carnaval ‘s-Hertogenbosch
's-Hertogenbosch, 28 september 2017

De rechtbank Oost-Brabant heeft vandaag een 28-jarige man uit Best veroordeeld voor de mishandeling van een echtpaar tijdens carnaval in ’s-Hertogenbosch. De vrouw liep hierbij oogletsel op waardoor ze haar rechteroog moet missen. Volgens de rechtbank had de verdachte echter geen opzet om het slachtoffer dit letsel toe te brengen. En daarmee komt de rechtbank tot een andere bewezenverklaring dan de eis van de officier van justitie. De verdachte krijgt een taakstraf van 180 uur en moet het echtpaar een schadevergoeding betalen van in totaal bijna 15.000 euro.

De verdachte kreeg in februari van dit jaar tijdens carnaval ruzie met een echtpaar toen zij elkaar in een snackbar troffen. In eerste instantie werd de ruzie gesust, maar eenmaal buiten liep het opnieuw uit op een confrontatie. De verdachte sloeg de vrouw daarbij eenmaal op haar gezicht. Door die klap kreeg zij oogletsel en brak ze haar neus. Ook de man kreeg een klap van de verdachte en liep verwondingen op.

Geen opzet op letsel

Volgens de officier van justitie had de verdachte de opzet om de vrouw zwaar lichamelijk letsel toe te brengen. Maar de rechtbank oordeelt dat daar geen bewijs voor is. En de verdachte had ook niet hoeven te verwachten dat zijn vuistslag dit ernstige letsel zou veroorzaken. Dat had anders kunnen zijn als duidelijk was vanaf welke afstand de verdachte heeft geslagen, met hoeveel kracht dit gebeurde en in welke richting precies is geslagen. Maar die informatie zat niet in het dossier. Daarom spreekt de rechtbank de verdachte vrij van de opzet op zwaar lichamelijk letsel. Hij is wel schuldig aan mishandeling met zwaar lichamelijk letsel én voor mishandeling van de echtgenoot.
De rechtbank weegt de ernst van het letsel en de impact hiervan op het slachtoffer en de naaste omgeving mee in de strafoplegging. De vrouw heeft inmiddels een protheseoog en moet in ieder geval nog 3 hersteloperaties ondergaan. Tijdens de zitting verwoordde ze duidelijk de emotionele en praktische gevolgen van het letsel. In emotionele zin heeft het blijvende letsel bij het slachtoffer zelf, maar ook bij haar dochter en echtgenoot tot boosheid, angst, verdriet en onzekerheid geleid. Bovendien durft zij zich ’s avonds niet meer op straat te begeven. In praktische zin wordt de vrouw door het blijvende letsel dagelijks met verschillende fysieke ongemakken en beperkingen geconfronteerd. Zo kan ze onder meer niet meer autorijden.

Uitspraak