Laden...

Mannen veroordeeld tot celstraffen voor diverse afpersingen in Helmond en Nuenen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Mannen veroordeeld tot celstraffen voor diverse afpersingen in Helmond en Nuenen
's-Hertogenbosch, 12 november 2020

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 29-jarige man uit Helmond veroordeeld tot een gevangenisstraf van 4 jaar, waarvan 1 jaar voorwaardelijk. Hij bedreigde diverse slachtoffers, hield ze enige tijd gevangen en beroofde een aantal van hen van onder meer hun geld. Een 25-jarige Helmonder krijgt 2 jaar celstraf, waarvan 1 jaar voorwaardelijk, voor zijn aandeel in twee van die zaken. Een 39-jarige man uit Eindhoven was bij een soortgelijke zaak en twee winkeldiefstallen betrokken en krijgt een celstraf van 240 dagen, waarvan 69 dagen voorwaardelijk.

Bedreiging en geweld

De Helmonders spraken in november 2019 een man aan op een parkeerplaats langs de A270 bij Nuenen; ze bedreigden het slachtoffer en pakten zijn autosleutels af. Vervolgens dwongen ze de man in zijn auto te gaan zitten en reden ze met hem naar verschillende pinautomaten waar de man geld moest opnemen. De tweede keer dat het slachtoffer moest pinnen, rende hij weg. De verdachten haalden hem in, pakten hem vast en één van de verdachten sloeg hem met een fles op zijn hoofd. Terwijl het slachtoffer op de grond lag, ging één van de verdachten op zijn hoofd staan en dreigde ‘zijn kop kapot te maken’.
In september 2019 beroofden deze verdachten in Helmond een andere man. Ze pakten de portemonnee met inhoud en autosleutels van dit slachtoffer af en dwongen hem in zijn eigen bestelbusje mee te rijden naar verschillende pinautomaten en winkels. Het slachtoffer werd urenlang vastgehouden in het busje en in een woning.
Diezelfde maand sloeg de 29-jarige Helmonder ook toe met de Eindhovenaar. Ze pakten de sleutels en telefoon van een man af en dwongen hem 78 euro over te maken naar een bankrekening. Vervolgens moest het slachtoffer meerijden naar een pinautomaat. Onderweg zei één van de verdachten dat hij ‘blij moest zijn dat hij niet kapot werd gestoken of geschoten’.
De 29-jarige verdachte lokte in november 2019 een vierde slachtoffer naar een woning in Helmond. In de woning waren, naast de verdachte, ook anderen aanwezig. Ze pakten het slachtoffer vast, gingen dicht om hem heen staan en dwongen hem 70 euro af te geven.

Berekenend te werk

Bij het bepalen van de straffen houdt de rechtbank er rekening mee dat de Helmonders in ieder geval één van hun slachtoffers doelbewust uitkozen. Dit ging om een bezoeker van een homo-ontmoetingsplaats in Nuenen. Ze dachten dat deze man uit angst voor ontdekking geen aangifte zou doen. Het baart de rechtbank grote zorgen dat de verdachten zo berekenend te werk gingen. Voor alle verdachten geldt dat ze alleen uit waren op geld om te kunnen voorzien in hun drugsverslaving. De 29-jarige verdachte had een sturende rol in het geheel. De rechtbank neemt het hem bovendien kwalijk dat hij een deel van de delicten blijft ontkennen en aantoonbaar leugenachtig verklaarde. Ook is hij eerder veroordeeld voor soortgelijke delicten. De 25-jarige Helmonder gaf al in een vroeg stadium van het opsporingsonderzoek openheid van zaken. De rechtbank weegt dit in het voordeel van deze verdachte mee.

De rechtbank legt bij alle verdachten een deels voorwaardelijke celstraf op en koppelt daar een aantal bijzondere voorwaarden aan. Zo moet de 29-jarige Helmonder zich klinisch laten opnemen in een zorginstelling, aansluitend meewerken aan begeleid wonen en krijgt hij een drugs- en alcoholverbod. De andere Helmonder moet zich ook laten opnemen in een zorginstelling en meewerken aan alcohol- en drugscontroles. Daarnaast krijgt hij een meldplicht bij de reclassering. De Eindhovenaar moet deelnemen aan gedragsinterventies, een behandeling door de verslavingszorg, begeleid wonen en ook krijgt hij een drugsverbod. Tot slot moet hij naast deze celstraf nog 2 weken cel uitzitten van een eerder voorwaardelijk opgelegde straf.

Uitspraak