Mestverwerker mag niet uitbreiden in Moerstraten

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Mestverwerker mag niet uitbreiden in Moerstraten
's-Hertogenbosch, 19 november 2015

Een bedrijf in Moerstraten mag de aanwezige melkrundveehouderij en co-vergistingsinstallatie niet uitbreiden. De rechtbank Oost-Brabant vernietigt een vergunning die hiervoor door Gedeputeerde Staten (GS) van Noord-Brabant was verleend met instemming van de gemeente Roosendaal.

Het bedrijf ligt op de grens tussen de gemeenten Bergen op Zoom en Roosendaal en kreeg in twee fasen een vergunning voor de uitbreiding van de co-vergistingsinstallatie en de bouw van sleufsilo’s voor de melkrundveehouderij. De gemeente Bergen op Zoom en een aantal natuurverenigingen stelden tegen dit besluit beroep in.

 
De rechtbank oordeelt dat GS niet op juiste wijze de vergunning heeft verstrekt. Volgens de rechtbank ligt de uitbreiding voornamelijk in Bergen op Zoom. Daarom had GS niet aan de gemeenteraad van Roosendaal, maar aan die van Bergen op Zoom instemming moeten vragen met betrekking tot de afwijking van het bestemmingsplan. GS heeft ten onrechte alleen gekeken naar de ligging van het gehele bedrijf. Verder heeft GS bij het verlenen van de vergunning onterecht best beschikbare technieken over afvalbehandeling niet in acht genomen. GS had de vergunning verleend zonder vooraf te onderzoeken of sterk geurende producten worden gebruikt bij het co-vergistingsproces. Bij dit soort producten is opslag in een gebouw de best beschikbare techniek en niet de door GS toegelaten opslag in de buitenlucht.
 
De rechtbank vernietigt de verstrekte vergunning en het is nu aan GS om binnen 6 maanden een nieuw besluit te nemen.

Uitspraken

Meest gelezen berichten