In december 2016 werd een zogeheten naftakrakeroven van Sabic Limburg BV uit bedrijf genomen. Hierin wordt nafta (koolwaterstof) op hoge temperatuur verhit. Bij de werkzaamheden kwam vloeistof vrij waardoor de medewerkers werden overgoten met koolwaterstoffen. De dampen en daarmee ook de doordrenkte kleding van de mannen vloog vervolgens in brand. Begin januari 2017 overleed één van de medewerkers aan zijn verwondingen, de ander hield ernstige brandwonden over aan het ongeval.
Tijdens een nachtdienst in mei 2019 bevonden twee medewerkers zich in een andere naftakraker voor controle. Bij het openmaken van een afsluiter spoot er gloeiendhete olie naar buiten die op één van de medewerkers kwam. Hij liep daarbij brandwonden op.
Door de nalatigheid van Sabic Limburg BV zijn er volgens de rechtbank twee werknemers ernstig gewond geraakt en is één werknemer overleden. Bij het zinken van een tankdak kwamen naftadampen vrij. Bij een lekkage in een koeler vond uitstoot van gevaarlijke stoffen plaats. Dit laatste incident werd niet tijdig gemeld en daarmee werd het bevoegd gezag buiten de deur gehouden. De houding van Sabic ten opzichte van de voorvallen komt op de rechtbank niet over als proactief, gericht op het voorkomen van zware ongevallen. Verschillende keren reageerde het bedrijf niet of nauwelijks op aanwijzingen van potentieel gevaarlijke gebreken.
Al met al vindt de rechtbank een geldboete van 10 miljoen euro op zijn plaats. Bij het bepalen van de hoogte van die boete is gekeken naar de jaaromzet van het bedrijf.