Laden...

Partners veroordeeld voor serie woninginbraken en heling van gestolen goederen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Partners veroordeeld voor serie woninginbraken en heling van gestolen goederen
's-Hertogenbosch, 15 juli 2020

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 48-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats veroordeeld tot een gevangenisstraf van 6 jaar en 7 maanden voor het plegen van een reeks woninginbraken. Zijn toenmalige partner, een 48-jarige vrouw uit Hapert, krijgt 120 uur taakstraf en een voorwaardelijke celstraf van 3 maanden voor haar aandeel.

De man ging tussen maart en juni 2019 naar woonwijken waar hij enigszins bekend was in onder meer Beek en Donk, Helmond, Eersel, Valkenswaard en Eindhoven. Daar zocht hij overdag naar woningen waarvan de bewoners niet thuis waren. De man belde naar vaste telefoonnummers en als er niet werd opgenomen, dan was dat voor hem het signaal dat de kust vrij was om in te breken. Hij sloeg in totaal ten minste 10 keer toe. De rechtbank legt hem hiervoor een celstraf van 6 jaar op. De man is vandaag ook veroordeeld voor een andere woninginbraak; daarvoor krijgt hij 7 maanden cel.

De vrouw nam de gestolen goederen van de man over en verkocht ze. Ze was volledig op de hoogte van de handel en wandel van haar toenmalige partner. Daarmee maakte ze zich schuldig aan opzettelijke heling. Bovendien was ze bij 1 inbraak medeplichtig omdat ze onder meer hielp het telefoonnummer van de bewoner op te zoeken. Er is volgens de rechtbank onvoldoende bewijs dat er sprake was van het juridisch zwaardere ‘medeplegen’ zoals de officier van justitie eiste.

Diefstal politiewapen

De man handelde berekenend en systematisch en was alleen uit op eigen financieel gewin. De rechtbank rekent hem dat sterk aan. Ook weegt mee dat de benadeelden veel schade is berokkend en dat de man al veelvuldig met politie en justitie in aanraking is geweest. De man deinsde er bovendien niet voor terug om bij één van de inbraken een dienstpistool van een agent te stelen en te verkopen, waardoor dit wapen in het illegale circuit is beland.

Bij het bepalen van de straf heeft de rechtbank gekeken naar vergelijkbare zaken. Daarnaast weegt mee dat de man tijdens de behandeling van zijn zaak open kaart speelde en alle inbraken bekende aan de rechtbank. Hij gaf er blijk van spijt te hebben en zegt schuldbewust te zijn, zijn straf te accepteren en de schade te willen vergoeden. Naast de celstraffen van 6 jaar en van 7 maanden, moet de man ook nog een eerder voorwaardelijk opgelegde celstraf van 275 dagen uitzitten.
De vrouw krijgt naast een taakstraf van 120 uur een geheel voorwaardelijke celstraf van 3 maanden. Aan die straf koppelt de rechtbank een aantal bijzondere voorwaarden. Zo krijgt de vrouw een meldplicht bij de reclassering, moet zij zich ambulant laten behandelen bij een zorginstelling en meewerken aan schuldhulpverlening.

Uitspraken