Laden...

Provincies Noord-Brabant en Limburg hoeven geen vrijstelling voor beregeningsputten op te nemen in beheerplan

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Provincies Noord-Brabant en Limburg hoeven geen vrijstelling voor beregeningsputten op te nemen in beheerplan
's-Hertogenbosch, 13 juni 2024

De provincies Noord-Brabant en Limburg hoeven geen vrijstelling voor agrarische beregeningsputten in de bufferzones rond de Peel op te nemen in het beheerplan. Dat oordeelde de rechtbank Oost-Brabant vandaag. Dit betekent dat agrariërs die hun percelen met grondwater willen beregenen in droge periodes, een natuurvergunning moeten aanvragen. Dat geldt niet voor putten die voor 10 juni 1994 zijn geslagen.

Het hoogveen in de Peel heeft te lijden onder een te lage grondwaterstand. De provincies Noord-Brabant en Limburg maakten in 2018 een beheerplan en hadden daarin een vrijstelling opgenomen voor grondwateronttrekkingen in de bufferzones rondom de Peel voor het beregenen van landbouwpercelen. De rechtbank en de Raad van State oordeelden in 2019 dat de gevolgen voor de Peel beter moesten worden beoordeeld en vernietigden de vrijstelling. 

De provincies lieten vervolgens een onderzoek uitvoeren. Hierbij is gekeken naar de grondwaterstanden in en rond de Peel in de afgelopen jaren. Ook is gekeken naar de staat van de Peel. Die is niet goed. De oppervlakte (herstellend) hoogveen gaat achteruit. Tot slot is met verschillende modellen het effect van grondwateronttrekking voor agrarische beregening ingeschat en is in het onderzoek aangenomen dat grondwateronttrekkingen kunnen leiden tot daling van de grondwaterstand. Daarom hebben de provincies de vrijstelling niet meer opgenomen in het beheerplan voor de Peel. Dit betekent dat boeren voor een grondwateronttrekking een natuurvergunning moeten aanvragen.

51 boeren, de Nederlands Melkveehouders Vakbond en de Limburgse Land- en Tuinbouwbond zijn het hier niet mee eens en stapten naar de rechter. Zij vinden dat de provincies rekening moeten houden met de grote gevolgen voor hun bedrijfsvoering. Die is al jarenlang afhankelijk van grondwateronttrekking, vooral in droge zomers. 

Oordeel

De rechtbank geeft met een voorbehoud aan dat voor grondwateronttrekkingen met putten die zijn geslagen voordat de Peel Europees rechtelijk werd beschermd (in 1994) en die zijn vergund of geregistreerd, in beginsel geen natuurvergunning (en dus ook geen algemene vrijstelling) nodig is. Die putten mogen nog steeds worden gebruikt. De rechtbank oordeelt verder dat de provincies op basis van het onderzoek terecht geen algehele vrijstelling hebben opgenomen in het beheerplan, omdat nadelige gevolgen van deze grondwateronttrekkingen voor de grondwaterstand en voor de Peel niet kunnen worden uitgesloten.

De boeren en bonden benadrukken nog dat de geringe oppervlakte (herstellend) hoogveen niet opweegt tegen hun economische belangen. De Peel krijgt echter de volle 100% bescherming van de nationale regelgeving en de Europese Habitatrichtlijn. Ook al gaat het om een kleine oppervlakte hoogveen, dat wil niet zeggen dat andere belangen voorrang krijgen ten koste van de natuur. 

Uitspraak