Laden...

Rechtbank legt in totaal 90 jaar cel op aan leden van Bergeijkse drugsbende

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Rechtbank legt in totaal 90 jaar cel op aan leden van Bergeijkse drugsbende
's-Hertogenbosch, 13 juli 2023

De rechtbank Oost-Brabant heeft 14 verdachten veroordeeld voor hun betrokkenheid bij een illegale drugsactiviteiten. Ze maakten onder meer amfetamine op 5 locaties in Limburg, België en Duitsland. De leider krijgt de zwaarste straf: 11 jaar cel.

De politie deed vanaf mei 2020 onderzoek naar de criminele organisatie en kreeg in de loop van het onderzoek de beschikking over data van cryptocommunicatiediensten (EncroChat, SkyECC en ANØM). Daardoor kwam er steeds meer feitelijke informatie naar boven. In november 2021 leidde dit tot een actiedag, waarbij meerdere verdachten zijn aangehouden. Ook later kwam nog een aantal verdachten in beeld. De mannen pleegden in wisselende samenstellingen voorbereidingshandelingen voor de productie van amfetamine en grondstoffen voor drugs (precursoren), zoals BMK. Dit gebeurde op locaties in Tegelen en Eygelshoven (beide Limburg), Lanaken (België) en Kassel en Ruppach-Goldhausen (beide Duitsland).

Leider

Een 33-jarige man uit Bergeijk was de onbetwiste leider van de organisatie. Hij had de touwtjes in handen en stuurde iedereen direct of indirect aan. Hij zorgde ervoor dat hij zelf buiten beeld van politie en justitie bleef door niet op productie- en overslaglocaties te komen en ook niet zelf met de op die locaties aanwezige telefoons te communiceren. Een andere verdachte liet hij als tussencontactpersoon fungeren. De verdachte wilde continu op de hoogte blijven over het reilen en zeilen van de labs en de hoeveelheden amfetamine die naar Nederland ingevoerd werden. Hij was het die bepaalde wanneer en waar er werd gewerkt. Ook regelde en betaalde hij de goederen en grondstoffen die gebruikt werden voor de drugsproductie.

De verdachte was trots op wat hij presteerde. Hij noemde zichzelf 'de prins van de Eindhovense onderwereld'. Ook zijn optreden tijdens de behandeling van zijn strafzaak bij de rechtbank past bij de positie die hij innam. Hij pakte het podium door zijn vriendin in een volle rechtszaal ten huwelijk te vragen. Dit is niet alleen ludiek, maar ook het gedrag van een trotse leider. Daarnaast bleef hij steeds zoeken naar nieuwe mogelijkheden en locaties. Zo was hij tot zijn aanhouding bezig met het opbouwen van een drugslab in Zonnebeke in België.

Als leider van de organisatie legt de rechtbank hem een gevangenisstraf op van 11 jaar. 

Rechterhand

Een 30-jarige man uit Bergeijk was de rechterhand van de leider. Hij kwam bij hem thuis over de vloer. Hij was degene die voornamelijk met de medeverdachten communiceerde. Deze verdachte had veel contact met de medewerkers op de verschillende productielocaties; hij stuurde hen aan en vroeg om updates. Hij was erg betrokken bij het hele proces en het wel en wee van de medewerkers. De rechtbank veroordeelt hem tot een celstraf van 10 jaar.

Ook verdachten uit Valkenswaard (30 jaar) en Eindhoven (27) behoorden tot de 'grote jongens' binnen de criminele organisatie. Zij krijgen beiden 7,5 jaar cel. Een man uit Sittard krijgt voor zijn aandeel 9 jaar cel. 

Neefje

Het 20-jarige neefje van de leider had vanwege zijn familieband een bijzondere positie in het geheel. Hij was actief betrokken bij verschillende drugslabs, maar van zijn oom mocht hij niet naar de labs in Duitsland. Op die locaties stuurde hij namelijk op afstand, als een doorgeefluik van zijn oom, de zaken aan. De verdachte krijgt 6 jaar cel.

Diezelfde straf krijgt ook een 26-jarige man die als chauffeur voor de organisatie werkte. Hij deed inkopen van goederen voor de drugsproductie en haalde en bracht deze goederen en personen rond. Ook was hij samen met de leider bezig met het opzetten van de nieuwe locatie in Zonnebeke.

Specialist

Een 36-jarige man werd als specialist ingehuurd om zelfstandig een zeer professionele drugslocatie in Duitsland op te bouwen en in werking te brengen. Hiervoor kreeg hij alles wat nodig was: van grondstoffen en goederen tot mankracht en directe aandacht. Hij krijgt – net als een 26-jarige man uit Brunssum die betrokken was bij meerdere labs – een celstraf van 7 jaar.

De rechtbank veroordeelt 5 andere verdachten voor hun betrokkenheid tot celstraffen van 5 jaar (27-jarige man uit Brunssum), 4 jaar (mannen van 21 en 27 uit Eindhoven) en 3 jaar (23-jarige man uit Waalre en 30-jarige man uit Boxtel).

Ontoelaatbaar

Bij het bepalen van de straffen houdt de rechtbank er rekening mee dat de verdachten zich bezighielden met allerlei drugsdelicten. Het beramen en plegen van criminele activiteiten was dagelijkse kost, een normale gang van zaken. Het werd niet als een probleem gezien om activiteiten te ontplooien buiten de landsgrenzen en het eindproduct vervolgens terug naar Nederland te brengen.

Daarnaast blijkt uit niets dat de verdachten rekening hielden met mogelijke risico's voor anderen. De locatie in Tegelen bevond zich bijvoorbeeld pal achter een winkel en die in Lanaken op een woonerf in een straat met meerdere huizen en daar brak ook brand uit. Een dergelijke organisatie veroorzaakt een ernstige en ontoelaatbare ondermijning van de rechtsorde. Daarom straft de rechtbank de verdachten hard af. 

De uitspraak wordt zo spoedig mogelijk gepubliceerd.

Uitspraak