Laden...

Rechter schorst vergunning voor opvang asielzoekers in hotel Uden

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Rechter schorst vergunning voor opvang asielzoekers in hotel Uden
's-Hertogenbosch, 20 december 2023

De vergunning die de gemeente Maashorst verleende voor de opvang van asielzoekers in een hotel in Uden, is door de rechtbank Oost-Brabant zojuist geschorst. Dit betekent dat de asielzoekers in ieder geval de komende 2 dagen nog geen onderdak mag worden geboden in het hotel. 

Wat ging aan deze beslissing vooraf?

De gemeente Maashorst gaf opvangorganisatie COA eerder al toestemming om 300 asielzoekers onder te brengen in het hotel. Omwonenden stapten naar de civiele rechter en eisten dat er voorlopig geen asielzoekers in het hotel mogen worden ondergebracht. De omwonenden willen eerst de mogelijkheid hebben om bezwaar te maken tegen dit besluit. Daar ging -kort gezegd- de rechtbank in mee. 

De gemeente ging in hoger beroep tegen deze uitspraak en maandag 18 december jl. oordeelde het gerechtshof 's-Hertogenbosch dat de gemeente eerst een omgevingsvergunning moet verlenen voordat zij de asielzoekers door opvangorganisatie COA mag laten onderbrengen in het hotel. 

De gemeente verstrekte een dag later alsnog een vergunning en stond toe dat de asielzoekers vandaag, woensdag 20 december, hun intrek zouden nemen. Daartegen maakten de omwonenden opnieuw bezwaar, dit keer bij de bestuursrechter. De omwonenden willen dat de rechter de vergunning schorst tot het moment dat de gemeente heeft beslist op het bezwaar dat zij instelden tegen het verlenen van de vergunning.

Ordemaatregel

De rechtbank begrijpt dat de nood hoog is om asielzoekers op te vangen, maar vindt ook dat omwonenden hun bezwaren naar voren moeten kunnen brengen. Die gelegenheid hebben zij tot nu toe niet gehad, ook niet tijdens de voorbereiding van de vergunning. De gemeente en COA hadden na de eerdere oordelen van de rechtbank en het gerechtshof er rekening mee kunnen houden dat de omwonenden bezwaar zouden maken. 

Door de vergunning zo snel te verlenen, hadden zij rekening moeten houden met de mogelijkheid dat de vergunning alsnog door de bestuursrechter wordt geschorst. Tegelijkertijd ziet de voorzieningenrechter ook in dat de huisvesting van asielzoekers urgent is. Daarom zal de inhoudelijke behandeling van de zaak vrijdag 22 december a.s. plaatsvinden. Dan zal de voorzieningenrechter inhoudelijk op de bezwaren van de omwonenden ingaan.  

De spoedmaatregel van de voorzieningenrechter betekent dat de vergunning in ieder geval voor 2 dagen wordt geschorst en de asielzoekers voorlopig nog niet in het hotel mogen verblijven. 

Uitspraak