Laden...

Werkstraffen en jeugddetentie voor overval op Bossche buschauffeur

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Werkstraffen en jeugddetentie voor overval op Bossche buschauffeur
's-Hertogenbosch, 07 december 2016

De rechtbank Oost-Brabant heeft vandaag 3 jongens van 15 en 16 jaar veroordeeld tot een werkstraf van 150 uur. Twee van de jongens krijgen daarnaast 120 dagen jeugddetentie, waarvan 78 dagen voorwaardelijk. De derde jongen krijgt een voorwaardelijke plaatsing in een jeugdinrichting van 3 jaar opgelegd.

De 3 jongens bedreigden in maart van dit jaar een buschauffeur in ’s-Hertogenbosch met een mes en dwongen hem de kassalade van de stadsbus af te geven.

Bij het bepalen van de straf heeft de rechtbank meegewogen dat de jongens schuldig zijn aan een brutale overval op een buschauffeur. Het spreekt voor zich dat een gewapende overval voor het slachtoffer een erg nare ervaring moet zijn geweest, waarvan hij nog jarenlang last kan hebben. De verdachten zijn er niet voor teruggeschrokken om geweld tegen een ander te gebruiken. Overvallen leiden bovendien tot gevoelens van onveiligheid en angst in de samenleving. De verdachten hielden daarmee geen rekening toen zij besloten op een gewelddadige manier snel aan geld te willen komen.

PIJ-maatregel

Een van de verdachten heeft een gebrekkige ontwikkeling van zijn geestvermogen en een bedreigde persoonlijkheidsontwikkeling. Deskundigen adviseren voor deze verdachte een voorwaardelijke plaatsing in een jeugdinrichting, een zogenoemde PIJ-maatregel. De rechtbank neemt de adviezen van de deskundigen over en koppelt hieraan een proeftijd van 3 jaar en een aantal bijzondere voorwaarden. Zo moet hij zich laten behandelen, zich houden aan een avondklok en een enkelband dragen als de jeugdreclassering dit nodig vindt.

De andere verdachten hebben een deels voorwaardelijke celstraf opgelegd gekregen om te voorkomen dat zij opnieuw de fout in gaan. De rechtbank koppelt hieraan een aantal bijzondere voorwaarden. Zo moeten zij zich houden aan de aanwijzingen van de jeugdreclassering.

Uitspraken