Laden...

Tbs met dwangverpleging voor doden Bossche man

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Tbs met dwangverpleging voor doden Bossche man
's-Hertogenbosch, 13 november 2015

De rechtbank Oost-Brabant ontslaat een 25-jarige man uit Eindhoven van alle rechtsvervolging. De man bracht in september vorig jaar een Bosschenaar om het leven, nam zijn 25km-voertuig mee en probeerde een politiehond te doden. De rechtbank beschouwt de man als volledig ontoerekeningsvatbaar en legt tbs met dwangverpleging op.

 
De verdachte ging in de avond van 4 september vorig jaar in het huis van zijn pleegouders in Boxtel door het lint. De politie overmeesterde de verdachte en bracht hem naar het politiebureau in ’s-Hertogenbosch. Daar beoordeelde een medewerker van het crisisteam van de GGZ dat er geen reden was voor een crisisopname van de verdachte, die in 2013 al een psychose had gehad. Daarom werd hij rond 03.00 uur vrijgelaten. Later die ochtend is de man aangehouden in een 25km-voertuig waarmee hij slingerend en zonder verlichting over de snelweg A2 reed. De man verzette zich hevig bij zijn aanhouding en probeerde daarbij een politiehond te wurgen.
Uit onderzoek bleek dat het 25km-voertuig van een man uit ’s-Hertogenbosch was. Daarop ging een politieagent naar het pakhuis van de Bosschenaar aan de Citadellaan en trof hem daar levenloos aan in de rivier de Aa. Het slachtoffer bleek door geweld om het leven te zijn gebracht.

Doodslag

De rechtbank acht de man schuldig aan doodslag. Uit onderzoek blijkt dat het slachtoffer rond 05.25 uur moet zijn aangekomen bij zijn pakhuis en dat de verdachte 14 minuten later met het voertuig van de man wegrijdt. De verdachte verklaarde dat hij zich niets kan herinneren van wat er die avond en nacht is voorgevallen. De rechtbank concludeert dat het niet anders kan zijn dan dat de verdachte de Bosschenaar om het leven heeft gebracht. Op het shirt van de verdachte zaten onder meer drie bloedsporen met dna van het slachtoffer. Verder zat er water op de broek van de verdachte dat zeer waarschijnlijk afkomstig is uit het deel van de Aa waar het slachtoffer lag. Ook werd onder de nagels van het slachtoffer celmateriaal van de verdachte gevonden.

Psychotisch

De verdachte heeft het slachtoffer met veel geweld om het leven gebracht en diens lichaam in het water achtergelaten. Het slachtoffer moet volgens de rechtbank in doodsangst hebben verkeerd vanaf het moment dat hij werd overmeesterd en moet veel pijn hebben geleden. De verdachte heeft de nabestaanden onbeschrijfelijk veel leed aangedaan. Een lange celstraf zou voor dit misdrijf op zijn plaats zijn. Het blijkt echter dat bij de man sprake is van een ziekelijke stoornis van zijn geestvermogens. De rechtbank neemt op basis van de rapporten van een psycholoog en psychiater over de verdachte aan dat de man bij plegen van het delict psychotisch was en beschouwt de man daarom als ontoerekeningsvatbaar. Dat betekent dat het delict hem juridisch niet worden toegerekend en de rechtbank alleen een strafrechtelijke maatregel kan opleggen. Omdat de rechtbank het noodzakelijk vindt dat de maatschappij maximaal wordt beschermd, krijgt de man tbs met dwangverpleging. Een lichtere maatregel, zoals door de verdediging gevraagd, geeft op dat punt volgens de rechtbank onvoldoende zekerheid.

Uitspraken