Laden...

Voorwaardelijke celstraf en contactverbod na bedreiging medewerkers GGzE en gemeente Eindhoven

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Voorwaardelijke celstraf en contactverbod na bedreiging medewerkers GGzE en gemeente Eindhoven
's-Hertogenbosch, 26 juli 2016

De rechtbank heeft een 51-jarige man uit Helmond veroordeeld omdat hij gemeenteambtenaren heeft bedreigd en belaagd en een medewerker van de Geestelijke Gezondheidszorg Eindhoven en De Kempen (GGzE) heeft belasterd en bedreigd. Hij krijgt daarvoor een voorwaardelijke gevangenisstraf van 3 maanden en een contactverbod van 2 jaar met een van zijn slachtoffers.

De man bedreigde vorig jaar 2 medewerkers van de gemeente Eindhoven door te dreigen dat hij hen en hun gezin zou doden. Ook viel hij een van hen stelselmatig lastig door ruim 400 e-mails te sturen waarin hij de medewerker uitmaakte voor onder meer NSB’er, leugenaar en pedofiel.
De man maakte zich in maart 2015 ook schuldig aan laster. Hij stuurde een e-mail naar een groot aantal personen en instanties waarin hij een medewerker van GGzE ‘de Hitler van deze tijd’ en ‘de grootste pedofiel van de wereld’ noemde. In december 2014 bedreigde hij deze medewerker al met geweld.

Bij het bepalen van de straf weegt de rechtbank mee dat de man eerder voor soortgelijke feiten is veroordeeld. Anderzijds houdt de rechtbank er rekening mee dat de feiten hem, volgens een psycholoog, verminderd toegerekend kunnen worden vanwege een gebrekkige ontwikkeling van de geestvermogens.

De rechtbank legt de man een voorwaardelijke gevangenisstraf op om hem ervan te weerhouden opnieuw strafbare feiten te plegen. De rechtbank koppelt hieraan geen bijzondere voorwaarden omdat een klinische behandeling in een gedwongen kader niet zal slagen, omdat de man te kennen heeft gegeven hieraan niet mee te willen werken. 

Contactverbod

De rechtbank bepaalt dat het contactverbod met de medewerker van de gemeente direct ingaat omdat er ernstig rekening mee moet worden gehouden dat de verdachte zich opnieuw belastend naar de medewerker zal gedragen. Iedere keer dat de verdachte zich niet houdt aan het contactverbod, zal hij een maand de gevangenis in moeten. Daarnaast moet de verdachte de medewerker ook een schadevergoeding betalen van 400 euro.

Uitspraak