Laden...

Vrouw krijgt celstraf en behandeling voor neersteken echtgenoot

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Vrouw krijgt celstraf en behandeling voor neersteken echtgenoot
's-Hertogenbosch, 22 september 2016

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 59-jarige vrouw uit Eindhoven veroordeeld tot een gevangenisstraf van 540 dagen, waarvan 355 dagen voorwaardelijk. Ze stak haar echtgenoot neer met een mes.

De vrouw kreeg in maart van dit jaar ruzie met haar zoon en even later met haar echtgenoot. Er ontstond een worsteling in de woning waarbij de echtgenoot de verdachte in het gezicht sloeg. Toen zij kort daarop wilde weggaan, hield de man haar tegen. Vervolgens pakte de vrouw een mes uit een kast in de woonkamer en stak haar echtgenoot in zijn schouder/bovenarm. Het mes raakte een slagader, waardoor de man een spoedoperatie moest ondergaan. De man hield ernstig zenuwletsel over aan de steekpartij.

Geen poging doodslag

De rechtbank spreekt de vrouw vrij van een poging tot doodslag en veroordeelt haar voor zware mishandeling. Weliswaar verloor het slachtoffer veel bloed na de steekpartij, maar uit de medische informatie blijkt niet of en in hoeverre het letsel levensbedreigend is geweest. Dat de vrouw een slagader raakte, levert nog geen poging tot doodslag op, omdat slagaders in het hele lichaam zitten. Volgens de rechtbank is evenmin bekend op welke wijze en met hoeveel kracht de verdachte heeft gestoken.

Andere vrouw

De rechtbank houdt bij het bepalen van de straf rekening met de omstandigheden waaronder het delict is begaan. De vrouw woonde met haar man en 2 volwassen zoons samen. Een half jaar vóór het incident haalde haar echtgenoot een andere vrouw in huis, wat zeer tegen de zin van de verdachte was. Er waren grote financiële problemen en vele echtelijke ruzies vanwege de aanwezigheid van deze vrouw en ook omdat één van de zoons weigerde het huis te verlaten. De bewuste nacht was de verdachte - zoals vrijwel elke avond - onder invloed van drank en medicatie. Op advies van een psychiater en een psycholoog beschouwt de rechtbank de vrouw als sterk verminderd toerekeningsvatbaar. De rechtbank legt een fors gedeelte van de straf voorwaardelijk op en koppelt daar een proeftijd van 3 jaar aan. In die tijd moet de vrouw zich klinisch en aansluitend ambulant laten behandelen en meewerken aan het vinden en behouden van dagbesteding. Ook krijgt ze reclasseringstoezicht. In afwachting van het begin van haar behandeling mag de verdachte geen contact opnemen met haar echtgenoot en moet ze bij haar dochter verblijven.

Uitspraken