Laden...

Woning in Oss mag worden gesloten na vondst hennepdrogerij

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Woning in Oss mag worden gesloten na vondst hennepdrogerij
's-Hertogenbosch, 13 oktober 2015

De burgemeester van de gemeente Oss mag een woning waarin een hennepdrogerij is aangetroffen, voor 3 maanden laten sluiten. Dit besliste de voorzieningenrechter van de rechtbank Oost-Brabant zojuist.

In juli van dit jaar trof de politie in de woning in Oss een hennepdrogerij aan met ruim 50 kilo henneptoppen. De drogerij was vermoedelijk gedurende langere tijd in werking. Ook was er sprake van diefstal van stroom. Die stroom werd buiten de meter om afgetapt waardoor er een gedegen kans was op brand en elektrocutie.
De burgemeester van Oss besloot daarop de woning per 14 oktober om 11.00 uur voor 3 maanden te laten sluiten. De bewoonster maakte bezwaar tegen deze beslissing en vroeg de rechter om een voorlopige voorziening te treffen.

De bewoonster stelde vanochtend tijdens de zitting - kort gezegd - dat de burgemeester met de sluiting afwijkt van haar beleid. Er is volgens de bewoonster geen sprake van drugshandel en al helemaal geen grootschalige drugshandel. Verder zou de burgemeester niet hebben onderzocht of de vrouw een andere woning kan vinden tijdens de periode van de sluiting. Ook stelde de bewoonster gestraft te worden voor iets waar zij niet verantwoordelijk voor is. Volgens de burgemeester heeft zij volgens het beleid gehandeld. Dit geval is volgens haar te ernstig om met het geven van een waarschuwing te volstaan. De burgemeester heeft erop gewezen dat door de aanwezigheid van een grote hoeveelheid drugs in de woning de openbare orde ernstig wordt verstoord. Zij wil met de tijdelijke sluiting van de woning de rust in de woonomgeving herstellen.

Volgens de voorzieningenrechter was de burgemeester gelet op de grote hoeveelheid henneptoppen die is aangetroffen, bevoegd om bestuursdwang toe te passen. Dat de vrouw niet bij de hennepdrogerij betrokken zou zijn of er niets van af zou weten, maakt geen verschil. Volgens de voorzieningenrechter is de sluiting van 3 maanden onder de gegeven omstandigheden overeenkomstig het beleid van de burgemeester. De burgemeester hoefde in wat de bewoonster heeft gesteld geen aanleiding te zien om af te wijken van haar beleid. De voorzieningenrechter oordeelt dat de burgemeester mag overgaan tot sluiting van de woning en wijst het verzoek om een voorlopige voorziening af.

Uitspraken