Laden...

Celstraf en vrijspraak voor plofkraak Twello

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Overijssel > Nieuws > Celstraf en vrijspraak voor plofkraak Twello
Almelo, 24 oktober 2017

Voor de plofkraak bij de Rabobank in Twello op 23 september 2016 zijn 3 mannen uit Amsterdam en Twello veroordeeld tot celstraffen van 30 en 26 maanden. De rechtbank Overijssel spreekt 2 andere verdachten vrij. De mannen brachten in de vroege ochtend 2 geldautomaten tot ontploffing en maakten ongeveer 205.000 euro buit. Diezelfde ochtend zijn de mannen met de buit aangehouden in een woning in Twello.

De ontploffing zorgde voor enorme schade aan het bankgebouw. Ook omliggende winkels en bedrijven liepen schade op. De daders moeten aan de Rabobank een schadevergoeding betalen van ruim 167.000 euro.

Veroordeling

Drie mannen zijn veroordeeld voor het medeplegen van de plofkraak. Twee mannen uit Amsterdam van 27 en 28 jaar zijn veroordeeld tot 30 maanden cel (ECLI:NL:RBOVE:2017:3976 en ECLI:NL:RBOVE:2017:3979). Van hen staat volgens de rechtbank vast dat zij explosieven hebben aangebracht bij de geldautomaten. De derde verdachte, een 32-jarige man uit Twello, krijgt 26 maanden gevangenisstraf opgelegd (ECLI:NL:RBOVE:2017:3980).

Vrijspraak

Twee andere mannen zijn vrijgesproken. Het gaat om een 26-jarige man uit Amstelveen en een 45-jarige man uit Twello (ECLI:NL:RBOVE:2017:3977 en ECLI:NL:RBOVE:2017:3978). Hoewel onder andere twee vluchtscooters in een garagebox van de 45-jarige man zijn gevonden en de man met de andere verdachten in dezelfde woning is aangetroffen, is er onvoldoende wettig en overtuigend bewijs om hem als medepleger of medeplichtige aan te merken.

Professioneel en brutaal

De professionaliteit en de brutaliteit die uit deze plofkraak spreken, weegt de rechtbank ernstig mee bij het bepalen van de hoogte van de straf. De kraak is professioneel voorbereid en uitgevoerd, waarbij zware explosieven zijn gebruikt; er was een duidelijke taakverdeling waardoor de daders uiteindelijk slechts tien minuten nodig hadden om de geldautomaten op te blazen.

De daders hebben een potentieel levensgevaarlijke situatie gecreëerd door midden op een dorpsplein explosieven te gebruiken met een grote destructieve kracht. De daders hebben zich hierdoor niet laten weerhouden, het was hen enkel om de buit te doen.

Uitspraken